Зрењанин, иницијатива која је поделила јавност

Иницијатива за промену имена Зрењанина у некадашњи назив Петровград поделила је грађане највећег банатског града. У знак протеста иницијативи, два ултрамаратонца су кренула у стокилометарску шетњу из Избишта код Вршца све до Зрењанина.

Контроверзе око иницијативе за враћање Зрењанину имена Петровград утицале су да се усијају друштвене мреже.

Већ недељама се пишу петиције, организују трибине, предавања, а двојица активиста НВО кренули су из Избишта у 7.00 часова, испред родне куће Жарка Зрењанина, у дводневну стокилометарску шетњу до највећег банатског града који од 1946. године носи име народног хероја. Надају се да ће им се прикључити остали грађани.

Један од организатора Срђан Папић Ђурић из ПАОР-а, Панонске активистичке организације Зрењанина, каже да су он и његов сапутник ултрамаратонци, али да се надају да ће им се прикључити и други грађани, како буду пролазили кроз њихова места.

"Ово је протест поводом ароганције иницијативе коју су покренули псеудоисторичари, тајкуни, крупни капиталисти, идеолошки прелетачи – ми смо то више пута наглашавали. Оно што је нама битно је да неко после овога сноси одговорност", рекао је Срђан Папић Ђурић.

Будимир Јовановић из Удружења грађана Петровград сматра да постоји агресивна кампања разних НВО које, наводи, "желе да наметну нашем граду и уопште нашем народу фашизам".

"Не знам ко је овде фашиста да би постојале антифашистичке организације. Зна се ко су у Другом светском рату и целог прошлог века били фашисти, које државе и које нације. Мислим да иза свега стоји интерес одређених кругова да се пониште одлуке од пре сто година о присаједињењу Војводине Србији и мислим да је то крајњи интерес одређених група појединаца и НВО", рекао је Јовановић.

Још 1992. године је одржан референдум за промену имена града, када су Зрењанинци огромном већином одлучили да њихов град задржи актуелно име. Крај ове протестне стокилометарске шетње је сутра после подне испред споменика Жарку Зрењанину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво