Опрез на Сави код Шапца – насипи ојачани, службе у приправности

Сава код Шапца и даље је у порасту, али од поднева мањим интензитетом. Тренутно је 24 центиметра изнад нивоа ванредне одбране. Корито је проширено у небрањеном делу до насипа, на свих 48 километара низводно од Шапца, где је од уторка проглашена ванредна одбрана од поплава. Опрез и дежурство уз обалу без бојазни од поплава, кажу надлежни.

Река прети, али нема проблема ван насипа, ни изливања. До врха обалоутврде на већини одбрамбене зоне више од метар, осим у селу Прово. Због тога је превентивно на најнижим местима сеоског насипа постављено преко 200 џакова са песком.

"Надамо се да неће бити потребе, али како буде Сава дириговала, тако ћемо се и ми понашати", каже Драган Симић из Водопривредног предузећа "Сава" из Шапца.

Под водом су бројна викенд насеља, и река не плаши оне који су изабрали живот уз обалу.

"Ово је наша кућа, наш дом, не смета нам ништа, навикли смо", прича Данијела Топаловић из Прова.

Надлежне службе су на терену, све црпне станице раде. На неколико места код села Дреновца насип је ојачан земљом и најлоном. Проблеме праве дивље животиње, прокопавајући такозване лисичје рупе.

"Рупе су биле дубине око три метра и пречника 40 центиметара, тако да су представљале опасност да дође до проласка воде кроз те рупе у брањени део", наводи Александар Вујадиновић из Водопривредног предузећа "Сава".

Руководилац сектора Драган Топаловић напомиње да се не очекују никакви проблеми на одбрамбеној линији ни у петак, када се очекује највиши водостај на реци Сави.

Водостај Дрине од јутрос је нижи за 20 центиметара, на ушћу у Саву у небрањеном делу, под водом је 1.500 хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи