Када мере државе за помоћ родитељима ступају на снагу?

Од првог јула све мајке које роде прво дете добијаће једнократну помоћ од 100.000 динара, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић. Финансијска помоћ мајкама које роде друго, треће, четврто дете важе од почетка ове године.

Мере које је председник Александар Вучић представио у суботу на конференцији за медије имају за циљ да подстакну рађање и подигну стандард породице, рекла је министарка Славица Ђукић Дејановић.

За прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, и та мера ће важити од 1. јула, рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.

За друго дете мајке ће добијати 10.000 динара месечно две године, за треће дете добијаће се 12.500 динара месечно у току десет година, а за четврто 18.000 динара за 10 година. Та мера владе важи за сву децу рођену ове године, односно од момента ступања на снагу Закона о финансијској подршци породици, крајем децембра, рекла је Ђукић Дејановићeва.

Министарка је најавила да ће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање финансирати и други покушај вантелесне оплодње. За то су, најпре, неопходне измене законских и подзаконских аката.

"Бројка која је забрињавајућа је да 600.000 парова нема децу, а многи од њих би да се остваре као родитељи, поготово они који су већ из биомедицински потпомогнуте оплодње постали родитељи. Даће им се могућност да о трошку РФЗО-а имају и други покушај, односно да добију друго дете", рекла је Ђукић Дејановићева.

Значајна су финансијска средства, али и знање о репродуктивном здрављу, сматра министарка.

"Определили смо се као влада за финансијске мере и мислим да је председник и као председник Савета за популациону политику, али и када је био премијер, схватио колико је просечна жена сиромашна, и колико дете има право на неки оптималан стандард – зато су те мере важне, али нису једине. Треба више да се зна о репродуктивном здрављу, популационој политици, потребан је бољи квалитет живота свих, а пре свега људи у репродуктивном периоду. Локална самоуправа мора да преузме део активности на себе и да ради у свакој средини, која је специфична", навела је министарка.

Запослени не користе законске могућности 

Славица Ђукић Дејановић је рекла да су мислили да ће морати да се раде нормативне промене када су почели истраживање на 128.000 запослених. Mеђутим, схватили су да ни запослени ни послодавци не користе законске могућности.

Као пример тих могућности наводи да до треће године детета један од родитеља не може да ради поподневну или ноћну смену, ако за то не да сагласност, постоји могућност рада од куће, да се не ради пуно радно време, да радно време не мора бити фиксно, да се бира смена, посебно за родитеље који имају децу од седам до 10 година.

"Држава ће послодавце стимулисати и подстицати да користе законске олакшице за своје запослене", рекла је Ђукић Дејановићева.

Навела је да закон не познаје разлику између приватног и другог послодавца. "Закон каже да жена током трудничког боловања и током одсуства због неге детета не може добити отказ", рекла је министарка и додала да по повратку на посао за њу важе законске мере као и за остале запослене, али да се мора радити на подизању социјалне одговорности послодаваца.

Истакла је да Привредна комора прави програм за валоризовање тога што се неки послодавци коректно понашају.

Одлука о рађању – суверено право жене

Говорећи о абортусу, Ђукић Дејановићева је рекла да свака жена има суверено право да одлучи када ће постати мајка. Међутим, велики број жена због неадекватне помоћи приликом прекида трудноће касније не може да добије децу.

Министарка је указала да у Србији има много малолетничких трудноћа и да је проблем што се у породицама и школама о томе не прича. Потребно је подићи ниво рада на виши ниво, рекла је Ђукић Дејановићева.

Када је реч о реконструкцији владе, Славица Ђукић Дејановић је навела да ради сасвим коректно и да има коректну сарадњу са свима. Очекује, каже, од колега да износе свој став, који није увек исти, али да треба да раде као тим.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара