Обнова Дисове куће – хоће ли јавни интерес надвладати појединачни

Један од највећих песника српске модерне Владислав Петковић Дис рођен је у Заблаћу код Чачка, а екипа РТС-а је проверавала зашто је кућа у којој је рођен песник оронула и запуштена.

Дугогодишња директорка Библиотеке у Чачку Даница Оташевић каже да се зна да је Дисов отац 1868. године дао 12 дуката за обнову друге заблаћске школе.

"Године 1875. се види да је он порески обвезник овога места и после пет година, 1880. године, овде је рођен будући песник", наводи Даница Оташевић.

"Ми одлазимо по свету да гледамо кућу где је стварао Франц Лист, где је стварао Кардинал Ришеље, како је живео Наполеон, али свакога дана пролазимо поред Дисове куће и окрећемо главу, јер нас је срамота од нас самих. Просто једноставно – слика није лепа", истиче Данка Шушић из Месне заједнице Заблаће.

Слика није лепа, али опет – добро је, кажу мештани, да је кућа преживела зиму. И то понављају сваког пролећа, годинама. Толико се говори и о обнови куће. Иницијативу је покренула некадашња директорка библиотеке, подржава је и садашња управа, месна зајеница Заблаће, чак и град Чачак, али нису се макли даље од почетка. Проблем је четвртина куће која изгледа као ничија, а уствари има наследнике.

"Мислим да кад би се појавили сви наследници који постоје да узму само по циглу, не би имало довољно цигала колико има наследника", каже Шушићева.

Оташевићева истиче да наследници гледају своје интересе, јер је то приватна имовина.

"Друштвени интерес би требало да победи и да овде у неком наредном периоду стварно буде место где би се окупљали поклоници поезије Владислава Петковића Диса, њих није мало", напомиње Оташевићева.

У Чаку је у току 55. Дисово пролеће. Прошле године се навршио цео век од Дисове смрти. Ове године век је од краја Великог рата. Иницијатори се надају да би округле годишњице могле да буду повод да јавни интерес буде јачи од појединачног немара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво