Висећи мостови – запуштени бисери градитељства опасни по живот

У Србији има двадесетак мањих или већих висећих мостова. Иако су прави бисери градитељства и обале повезују на најнеприступачнијим местима, заједничко за све њих јесте да се веома лоше одржавају и да нису сасвим безбедни. Често се не зна ко је задужен за поправке и одржавање осетљиве конструкције.

Већ пола века висећи мост преко Велике Мораве између Багрдана на јагодинској и Војске на свилајначкој страни, одолева времену и људском немару. Војштани су принуђени да га користе јер имају земљу преко Мораве, а и знатно је краће до већих градова. Конструкција је климава, када дува јака Кошава прави је кошмар прећи на дугу страну. Али пролазе аутомобили, чак и трактор, мада је забрањено.

Није баш као у познатом домаћем филму, али ни далеко од тога, јер је потпуно уобичајено да нека даска пукне и да точак пропадне, али мештани то замене и иду даље.

"Зими је поготово страшно, али ми се дешавало да пропадну точкови, да се даске помере или да фали даска. Онда неко уђе да вози, ја подигнем ауто на једну страну, па изађемо и тако заковемо даске", објашњава возач Михајло Милић.

Откако је направљена моћна челична конструкција од 200 метара, није поштено ни офарбана.

"Одржавање је, да не кажем, испод сваког нивоа, јако, јако тешко. Село никад није имало посебна средства за то, увек смо морали да идемо са скупљањем прилога, са неким добровољним акцијама", објашњава мештанин Војске Драгутин Станојловић.

На Западној Морави у околини Чачка има десетак висећих мостова и углавном су у очајном стању. Град има жељу да их поправи, али је кључно питање у чијој су надлежности. Туристичка организација Чачка уложила је у реконструкцију моста у Овчар Бањи 300.000 динара, иако није била дужна да то чини. 

"Пре пет година мост је био у јако лошем стању, било је опасно користити га, а људи су били принуђени да га у случајевима високог водостаја користе. Због тога је Туристичка организација Чачка те године, иако није управљач овим мостом, издвојила средства и мост је на задовољство грађана сређен", каже Горан Николић из Туристичке организације Чачка.

Деценије немара, зуб времена и набујале реке које и сада опасно прете, учиниле су своје. Али то обично брине само људе којима је мост преко потребан. Остали ће се погађати око надлежности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво