Мали: Штаб у приправности, нема опасности од поплава

Штаб за ванредне ситуације прати ситуацију на београдским обалама и рекама из сата у сат и тренутно нема опасности од поплава, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

"Пратимо водостаје Дунава и Саве, имамо редовну одбрану од поплава на две тачке у Београду, код Куле Небојша и код ТЕНТ-а у Обреновцу", рекао је Мали гостујући у Београдској хроници на РТС-у.

Мали је прецизирао да су наведене локације најниже тачке у Београду, али и да је то мање-више нормална ситуација када су повећани водостаји, саопштио је Секретаријат за информисање Града Београда.

"У овом тренутку Сава и остале реке праве много веће проблеме у Босни и Херцеговини, односно Хрватској, али из предострожности смо на опрезу и реаговаћемо уколико буде потребно", рекао је Мали.

Иако зима иза нас сигурно није била из категорије најснажнијих, навео је Мали, показали смо да комунални систем Београда функционише у свим условима.

"Имали смо недавно ситуацију да је снег падао готово 30 сати, али су улице биле проходне и веома брзо након престанка падавина очишћене 'на црно'. ЈКП 'Београд-пут' је тренутно у другом степену ангажовања, док ће током ноћи извесно прећи у трећи. То предузеће ће бити на улицама са својих 200 возила и више од хиљаду радника. 'Београд-пут' је ове године, након готово деценије паузе, набавио 10 нових камиона, што је умногоме помогло да се улице брже и ефикасније чисте од снега", указао је Мали.

Градоначелник Београда је додао да нова механизација много значи и ове године ће за ЈКП "Београд пут" бити набављено још 10 камиона-кипера а то значи да ће у наредним годинама градски комунални систем бити још ефикаснији, што је последица консолидације јавних финансија.

"Водимо рачуна о свим грађанима Београда"

Говорећи о најновијем инциденту у вези са градским превозом и раднике ЈКП "ГСП Београд", када су два путника претукла контролора на линији 27, Мали је осудио напад и апеловао на грађане да плаћају јавни превоз.

"Осим увођења статуса службеног лица, контролорима можемо да дамо овлашћења за узимање докумената на увид. То је један од начина да се онима који не плаћају карте наплати казна на лицу места. То ће за нас бити приоритет у наредном периоду", каже Мали.

Додао је да наплата карата у ГСП-у не иде жељеним током, јер део суграђана нема навику да купује карте.

Градоначелник је говорио и о социјалној политици започетој пре четири године која, како каже, почиње да показује резултате.

"Поносан сам на чињеницу да 350 деце са сметњама у развоју има личне пратиоце који им помажу у свакодневним активностима. Такође, 53 особе са инвалидитетом имају персоналне асистенте, а не би требало заборавити ни 235 станова за породице избегле из Хрватске и БиХ, као и 170 станова које градимо у насељу Камендин. На Новом Београду је пре десетак дана додељено 133 стана у закуп по повољним ценама, чиме смо на још један начин показали да не заборављамо никога и водимо рачуна о сваком грађанину Београда", указао је Мали.

Додао је да ће сутра бити отворен још један објекат, Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Овчи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара