Представљен Нацрт извештаја о стању живе у Србији

Резултати двогодишњег пројекта "Прелиминарна процена стања за имплементацију Минамата конвенције о живи у Републици Србији", који је реализовало Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом УН за развој (УНДП) и подршку Глобалног фонда за животну средину представљени су у Београду.

Министар заштите животне средине Горан Триван захвалио се на подршци коју УНДП даје кроз овај и друге пројекте на унапређењу животне средине у Србији, саопштило је ресорно министарство.

"Овакви пројекти су подршка Министарству заштите животне средине и свим надлежним институцијама како би пратили светске стандарде и иновације и унапредили управљање хемикалијама и живом", рекао је министар Триван.

Како је истакао, жива, која има изузетно штетно дејство на животну средину и здравље људи је парадигма борбе против загађења и загађивања, као и злочина који се врше против животне средине у Србији, као што је одлагање опасног отпада.

Триван је поручио да ће сви они који су противзаконито управљали опасним отпадом бити кажњени.

Министар је најавио одузимање дозвола оним оператерима који се баве криминалним похрањивањем опасног отпада, а добили су дозволу да њим законито управљају.

Заменица сталне представнице УНДП Србија Светлана Недера позвала је све у Србији да заједно учине све што могу како би проблем живе постао прошлост.

УНДП управља пројектима вредним 54 милиона долара

Недера је рекла да УНДП у 42 државе широм света спроводи пројекте у вредности од 54 милиона долара, којима се пружа подршка решавању приоритетних проблема.

"Ми пружамо подршку изради првог извештаја о живи у Србији и паралелно са израдом тог извештаја започет је и процес припреме националног профила живе", навела је Недера.

Пројектом "Прелиминарна процена стања за имплементацију Минамата конвенције о живи у Републици Србији", који је први пут свеобухватно сагледано стање управљања живом у Србији, утврђена је спремност Србије да имплементира све међународне обавезе прописане одредбама Минамата конвенције, као и приоритетне области за решавање у вези са управљањем живом у нашој земљи.

Управљање хемикалијама једно је од најзначајнијих питања у области заштите животне средине, где се истиче регулисање управљања живом као материје која има изузетно штетно дејство на животну средину, безбедност и здравље људи.

Минамата конвенција о живи је међународни акт којим се регулише управљање живом коју је Србија потписала 2014. године, и од тада предузима низ активности на припремама за ратификацију Конвенције и преузимање прописаних обавеза, наведно је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи