Ванредна одбрана од поплава код Шапца

На реци Сави код Шапца проглашена је ванредна одбрана од поплава, рекао је помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и нагласио да се та река није излила нити да очекује да ће до тога доћи.

"Припадници Сектора за ванредне ситуације и свих локалних штабова за ванредне ситуације од 2. марта у стању су приправности. Нема изливања Саве, пратимо ситуацију на терену и очекујем да ће стање пуне приправности када је реч о Сави и осталим водотоцима у Србији, потрајати до 25. марта", рекао је Марић.

Марић је подсетио да је Републички штаб за ванредне ситуације већ 5. марта задужио Сектор за ванредне ситуације, јавна предузећа "Србија-воде", "Војводина-воде" и Републички хидрометеролошки завод да прате ситуацију на терену.

Према његовим речима, та сарадња одлично функционише.

Начелник Сектора за ванредне ситуације додао је да ће у наредном периоду, током априла, због отапања снега у Аустрији, пажња бити усмерена на Дунав и да ће се обављати целодневна приправност и мониторинг те реке.

У општини Богатић, у порасту је водостај и Саве и Дрине. Река Сава је у Црној Бари стигла до доњег дела насипа и излила се у атару Парашница, у небрањеном делу, на њиве и некатегорисане путеве. Дрина је у општини Богатић почела да излази из корита у небрањеном делу у атару Васин шиб.

Штаб за ванредне ситуације општине Богатић је у пуној приправности, обилазе се критичне тачке, а издато је и саопштење да се стока и кошнице преместе из небрањеног у брањени део и да се сви они који живе у викендицама у том делу врате у село.

Када је реч о Београду, Марић каже да је у зони Куле Небојше забрањено паркирање возила, мада, додаје, ни ту ситуација није критична, већ уобичајена и то сваке године.

"То је оно што се скоро сваке године дешава. Нема ту катастрофе ни у најави", закључио је Марић.

Расте водостај у долини Велике Мораве

Водостај свих река у долини Велике Мораве је у порасту, али не прети изливање, осим Ресаве, речено је у Сектору за ванредне ситуације за Поморавски округ.

Ресава је у атару села Суботица поплавила једну кућу и око 20 хектара ораница, изјавио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Ресава је, према извештају Хидрометереолошког завода Србије, код Свилајнца достигла ниво од 227 центиметара и од јуче је порасла 70 центиметара, код манастира Манасија, код Деспотовца је 114 центиметара и опала је за пет центиметара.

Ова река је 2014. године у Свилајнцу изазвала катастрофалне поплаве.

Водостај Велике Мораве је код Варварина 140 центиметара, 23 центиметра већи него јуче, код Ћуприје 265 центиметара и већи је 17 центиметара, код Багрдана (Јагодина) је 389 центиметара и већи је за седам центиметара.

Водостај реке Лугомир, која је Јагодину поплавила 2014. године, јесте 113 центиметара и већи је за шест, а Белице, кроз Јагодину, 54 и за четири центиметра већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво