Светски форум за информационо друштво, у трци за награду и Србија

У Женеви је почео Светски форум за информационо друштво. Ове године окупља 85 министара и више од 200 представника влада, невладиних организација и директора ИТ канцеларија и електронске управе. Канцеларија за ИТ Владе Србије је у конкуренцији за награду Светског форума.

Од 685 пројеката који се боре за награду, Канцеларија за ИТ је тренутно у првих пет. Оно што Србију издваја у односу на друге пројекте, уз формирање Канцеларије, је и оснивање Националног дата центра, реализација пројекта "Бебо, добродошла на свет", е-инспектор, али и е-новац.

"На састанку са генералним секретаром, господином Ђаом, Међународне телекомуникационе уније, која је у ствари највише тело УН задужено за информационо-комуникационе технологије причали смо о пројектима дигитализације у Републици Србији. Високо је оцењен напор Владе Републике Србије и премијерке Ане Брнабић на успостављању пројеката дигитализације који прожимају све сфере нашег друштва – од електронске управе, преко просвете, здравства и других сегмената нашег друштва", наводи Михајло Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-управу Владе Србије.

Генерални секретар уједно је и потврдио да ће учествовати на регионалном форуму посвећеном дигитализацији и повезивању Западног Балкана у октобру у Београду.

"Видим да је пројекат дигитализације у Србији значајан пројекат. ИТ је нешто што је неопходно за земље које се развијају. Национална стратегија је нешто што вам је и било потребно, били су вам потребни овакви велики пројекти", истиче Хулен Ђао, генерални секретар Међународне уније за телекомуникације.

Циљ ове организације и у наредном периоду остаје дигитално повезивање, шира примена широкопојасног интернета посебно у мање развијеним земљама.

"Покривеност мобилним мрежама у неким афричким земљама је испод 40 одсто. У Палестини, на пример, људи тек почињу да користе 3Г, док у области Газе имају само још 2Г технологију. Када је реч о интернету и ту имамо велики расцеп између развијених и неразвијених земаља", објаснио је Хулен Ђао.

На ранг листи највишег тела УН за информационо-комуникационе технологије већина европских земаља, међу којима је и Србија, изнад је глобалног просека, бар када је реч о развоју ИТ сектора. На врху листе је Исланд, а међу најлошијима су Куба и Хаити.

Према извештају тог тела, развоју ИТ сектора претходних година допринео је, уз ширење широкопојасног интернета, развој мобилне телефоније и мобилног интернета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи