Како Књажевац охрабрује мајке

Бела куга у Источној Србији влада последњих сто година. То је резултат ниске стопе наталитета, али и миграција. Општина Књажевац из сопственог буџета охрабрује мајке трећег детета, па тако свака незапослена жена прима 20 хиљада динара месечно. Запослене жене добијају једнократну помоћ од сто хиљада динара за треће дете.

Јелена Величковић из села Трновац је Ларина, Ханина и Минина мама. То јој је каже, најлепша професија. Тату нисмо упознали јер је био у шуми. Незапослен је такође, али се бави сечом дрва.

"То је у суштини мој девојачки сан одувек, имати три детета, три девојчице, наравно", каже Јелена Величковић.

Она устаје у пет ујутру и њен радни дан су углавном обавезе око деце. Шестогодишњу Лару спреми за предшколски боравак у Минићеву, где сваког дана путује о трошку општине, а онда се стара о четворогодишњој Хани и седмомесечној Мини.

"Имамо помоћ општине, коју су нам доделили као незапосленом лицу, минималац примања као да сам у радном односу", каже Јелена.

У селу Трновац ово је готово једина породица са троје деце предшколског узраста. Општина Књажевац има 84 села, али и поражавајућу статистику. На сваких десет година, број становника се смањи за 15 процената. У самом граду је ситуација слична.

О мерама општине, али и најавама државе да се помогне женама које рађају, коментари су углавном позитивни.

Општина Књажевац незапосленим мајкама са троје деце исплаћује чак 480 хиљада динара у 24 рате, а онима које су запослене даје једнократно 100 хиљада за треће дете. Осим тога помажу и осталим мајкама.

"Једнократна помоћ од по 35 хиљада динара за прво и друго дете, затим бесплатни вртић, бесплатни уџбеници, за свако треће дете, бесплатне ужине за апсолутно сву децу у основним књажевачким школама", каже Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

У општини се издваја 12 милиона динара сваке године за повећање наталитета. Помаже се материјално и онима који морају на вантелесну оплодњу, али и вишечланим породицама без крова над главом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи