Михајловић: Почели смо да се боримо са ниским наталитетом

Потпредседница Владе и председница Кородинациног тела за родну равноправност Зорана Михајловић је рекла да је веома важно то што је Србија почела да се бори са ниским наталитетом, али да морамо да водимо рачуна и о женама које не желе или не могу да имају децу.

"Морамо да водимо рачуна и о женама које можда не желе да буду мајке, не могу да буду мајке или су мајке једног детета. Да никада не доведемо у питање... и да се не делимо по томе ко има или нема дете. Али, са становништа државе сам поносна што смо почели тиме да се бавимо. Немамо само папир као мртво слово на папиру, који су вртели у последњих 10 година", нагласила је Зорана Михајловић одговарајући на питање новинара како коментарише мере за подршку рађању.

Први пут имамо конкретне финансијске резултат, рекла је Михајловићева. Нагласила је важно што смо први пут почели озбиљно да се бавимо тим проблемом и да је управо зато претходна влада са премијером Александра Вучићем и основала Савет за популациону политику, као и Координационо тело за родну равноправност.

Говорећи о питањима као што је прекид трудноће, Михајловић је рекла да ниједној жене неће бити ускраћено ниједно право да бира да ли ће бити или неће бити мајка.

Она је рекла да ће Координационо тело наставити да се бори за једнаке услове жена и мушкараца, као и да се повеже материнство и каријера.

Упозорила је да Србија годишње губи град средње величине и истакла да зато треба да се повећа стопа наталитета.

Рекла је да је могла у јавности да види нападе на председника Александра Вучића због његових изјава на ту тему и да не разуме у чему је ту проблем.

"Не разумем шта је проблема ако се каже да имамо проблем, односно ниску стопу наталитета", рекла је Михајловићева.

Она је поручила да зато морамо да нађемо начине да се повећа број рођене деце у Србији.

"Зар је проблем што је Вучић рекао да имамо мало деце"

Председница Координационог тела за родну равноправност рекла је у Нишу да је питање повећања наталитета приоритет Владе Србије, а да ниједној жени или мајци ниједно право неће бити ускраћено.

Она је подсетила да је претходна Влада, на челу са садашњим председником Србије Александром Вучићем, формирала и Савет за популациону политику и Координационо тело за родну равноправност, јер је њен циљ и да повећа број рођене деце, али и да помогне женама да повежу каријеру и материнство.

"Могла сам да видим нападе на председника Србије да је напао жене. Као председница Координационог тела, не видим у чему је проблем да први човек државе каже да нас много више умире него што се рађа. Морамо да нађемо начин да се повећа број деце", рекла је Михајловићева.

Наводећи да су стратегије опстојале и пре 10 година, Михајловић је истакла да је тек са овом и претходном владом, Србија почела озбиљно да се бави питањем демографије.

"Србија годишње губи најмање један град средње велиööине, и као држава морамо да видимо који су све начини да помогнемо да се повећа број рођених, и по први пут су припремљене и конкретне мере", додала је она. 

Михајловићева је нагласила да ће, ако желимо да нас буде више, на питању наталитета морати да се ради системски, укључивањем свих актера у друштву.

"Морамо да водимо рачуна и о женама које можда не желе или не могу да буду мајке, или су мајке једног детета, да се не делимо по томе ко има или нема дете", рекла је Михајловићева.

Говорећи о питањима као што је прекид трудноће, Михајловићева је рекла да ниједној жене неће бити ускраћено ниједно право да бира да ли ће бити или неће бити мајка.

Она је рекла да ће Координационо тело наставити да се бори за једнаке услове жена и мушкараца, као и да се повеже материнство и каријера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво