Албанци са Косова вољни да плате до 2.500 евра за шенген пасош

Због недостатка либерализације виза, млади Албанци на Косову не оклевају да пронађу алтернативне начине за одлазак у земље Европске уније, спремни да плате и хиљаде евра, чак и по цену да илегално напусте Косово, преносе приштински медији.

"Коха ТВ" објавила је видео снимак, на којем се види да су два младића спремни да плате доста пара, за пасош који би им омогућио да напусте Косово.

Пример је забележен у Глоговцу, где особа са иницијалима М. Б., обећава неколицини младих људи да ће им омогућити пасоше различитих земаља ЕУ.

Два младића треба да плате по 2.500 еура, како би добили словеначки пасош.

М.Б. им је рекао да ће им омогућити пасош у року од 15 дана, али да ће морати да их преузму у Амбасади Словеније.

М.Б. тврди да то неће бити фалсификовани пасоши и да је за то потребна "разумна свота новца". Убеђујући младиће да то није много новца, М.Б. тврди како ће имати пасош за читав живот.

У даљој конверзацији, види се, да продавац пасоша објашњава младићима како ће суму издвојену за пасоше брзо зарадити на западу.

КТВ је контактирао сина особе с иницијалима М.Б. који им је преко телефона рекао да његов отац није контактирао породицу два месеца, од када је рекао да путује у Хрватску.

Такође, КТВ је затражио од косовске полиције, одговор на питање да ли знају да се пасоши и визе продају на овај начин, али полицијски службеници нису реаговали.

Такође нису одговорили ни на питање да ли имају податак да је М.Б. напустио Косово, како је рекао члановима његове породице.

Косовске власти се две и по године муче са демаркацијом граничне линије са Црном Гором, што је централни услов Европске уније за одобравање визне либерализације житељима Косова.

Косовски премијер Рамуш Харадинај и председништво косовске скупштине за сутра  су сазвали  седницу парламента на којој би требало да се на дневном реду, поново, по ко зна који пут, нађе питање демаркације са Црном Гором.

За ратификацију споразума о разграничењу, потребно је да у косовској скупштини гласа 80 од 120 посланика.

Отпор ратификацији споразума наилазио је због тврдње опозиционих посланика да Косово њиме губи око осам хиљада хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво