Попис непокретности у још 45 општина

У оквиру пројекта "Реформа пореза на имовину" креће попис непокретности како би се утврдило ко не плаћа порез у Србији. До сада је пројекат спроведен у девет општина источне Србије, а креће у још 45 општина.

Свако пето двориште у Србији има неки објекат који не постоји у пореској евиденцији. Тај проблем Влада Србије и локална самоуправа годинама покушавају да реше, али нема довољно људи да контролишу шта је ко преко ноћи дозидао. Коначни циљ јесте да се попише свака нелегална некретнина.

"Имаћемо веће приходе у буџету, а с друге стране постићићемо и одређену правичност у наплати пореза, јер они који већ сада плаћају, неће имати веће намете а биће мотивисани кад виде да сви они који до сада нису плаћали овога пута плаћају", објашњава државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Зоран Касаловић.

На прагу да то постигне, Пожаревац бележи висок проценат наплате пореза.

"Током године су пописани нови објекти и дошли смо до невероватних 115 процената. То је добар резултат за локалну пореску администрацију, посебно зато што су та средства изворни приходи локалне самоуправе", каже градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

Због великог интересовања, донатор је листу од 40, проширио са још пет општина.

"То су преко 325 људи који иду на терен наредних шест месеци које Швајцарска финансира. За ту помоћ су могле да аплицирају локалне самоуправе које имају испод 100 хиљада становника. И од њих се пријавила 91 што је било стварно изнад сваког очекивања", каже шеф швајцарског пројекта за порезе Александер Грунауер.

Пројекат траје четири године 

"Пројекат у Пироту почиње од априла ангажовањем 12 пописивача на терену који ће обилазити улице и сеоска насеља. Молимо грађане за стрпљење, за сарадњу, да дају све потребне информације и неопходну документацију", каже шеф Пореске управе у Пироту Ивана Малиновић.

Подстрек за шири попис непокретности био је успешан пилот- пројекат у девет општина источне Србије.

"Резултати ових девет пилот општина у источној Србији показују да је сада око 18.000 нових објеката који нису били у евиденцији уведено, да је наплата негде између 20 и 80 процената већа пореза на имовину", каже Зоран Касаловић.

"Швајцарска Влада је донирала милион швајцарских франака за најуспешније локалне самоуправе, оне које ће највише да унапреде опорозивање имовине, та средства могу да се потроше на развојне пројекте у тој локалној самоуправи", објашњава Грунауер.

Пројекат траје четири године а пописивачи су са бироа за незапослене.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво