Такмичење студената јапанског језика у Београду

Студенти јапанског језика из региона тестирали су знање на такмичењу под називом Џапен бол на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Надметање се одржава широм света већ 26 година, а Београд је постао и регионални центар тог такмичења.

Представнице Сарајевског универзитета овога пута показале су најбоље знање јапанског језика, књижевности, права, економије, историје, науке, уметности.

Санда Шљиво са Универзитета у Сарајеву, одушевљена је победом.

"Нисмо очекивале уопште да ћемо проћи у финале, а камоли да освојимо прво место, јер, искрено, нисмо имале нешто претерано времена да се припремамо, због обавеза", рекла је Санда.

У завршници такмичења нашло се десет екипа из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

"Задовољна јесам, али није могло прво место. За разлику од прошле године, питања су била троструко тежа", каже Маша Банђур са београдског Филолошког факултета, освајач другог места.

Ана Марија Широла, са Свеучилишта у Загребу, налази се међу освајачима трећег места.

"Исто тако нам је овај пут био учење на терену. Мислим да смо доста могли и данас овде да научимо", истакла је Ана Марија.

Такмичење је од великог значаја за афирмацију Србије, науке и јапанологије, кажу на факултету. И важно је и студентима, али и професорима да виде колико је стечено знање примењиво.

"Бенефити су углавном по основи тога што је Џапен бол скуп тестова из различитих области знања у вези са Јапаном. То су знања која су корисна и која нису тако књишка или само уџбеничка", указала је деканка Филолошког факултета Универзитета у Београду проф. Љиљана Марковић.

Ђуници Марујама, амбасадор Јапана у Србији, истиче да су у организацији програма помогли јапанска амбасада и влада.

"Надам се да да ће се програм развијати наредних година. Имамо програме сарадње са Универзитетом у Београду и волео бих да се и они унапреде", навео је Марујама.

Катедра за јапанологију у нас постоји четири деценије. Први смо у региону Југоисточне Европе и Балкана добили могућност да одржавамо овакво такмичење, које је основано пре 26 година у Америци, са циљем да се промовише јапанска култура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво