Србија дневно губи 107 становника, новим мерама против црне статистике

Поражавајућа демографска слика Србије – проблем чије је решавање апсолутни приоритет државе. Председник Републике упозорио је јуче да у земљи живи мање од седам милиона становника, а ако се негативни трендови наставе, до 2060. Србија ће имати између 3,9 и 5,5 милиона становника. Новоосновани Савет за популациону политику већ ради на мерама које треба да укоче такозвану белу кугу.

Куршумлија – топличка општина, коју становништво годинама напушта. Одлазе млади, а права је реткост породица са више деце.

"Не памтим да се у задњих десет година родило неко дете у комшилуку, а ни у целом селу", каже Зоран Стојановић из Девче.

Зоран Јовановић из села Горње Кординце истиче да је много неожењених. "Доста је неожењених који су моје доби и старији, тако да у суштини село одумире", рекао је Зоран.

Миле Денић из села Микуловац указује да има пуно момака који неће да се жене. "У моје време било је девојака, сад их и нема толико, махом су отишле по градовима", прича Миле.

Да би задржала младе и подстакла рађање, Куршумлијска власт пребројала је локалну касу.

Око 27 милиона динара годишње – и општина се сврстла међу оне које највише издвајају у те сврхе.

"Незапослене мајке добијају од општине 20.000 месечно годину дана, ако је треће или свако наредно дете, онда је то 18 месеци. Оне које раде имају једнократну помоћ – 40.000", рекао је председник Општине Куршумлија Радољуб Видић.

Драгоцено, имајући у виду да је природни прираштај управо у јужној и источној Србији највише у паду.

За десет година број становника мањи за 385.000

Према подацима Републичког завода за статистику, од 2006. до 2016. године, број становника у Србији смањио се за 385.000. Годишње нестане варош попут Пријепоља или Бечеја.

"Сваки дан губите 107 становника у Србији, замислите колико то изгледа за десет дана, за три месеца, за годину дана. То је заиста фрапантно и нешто што треба да нас освести као нацију", рекла је социолошкиња Милица Весковић Анђелковић.

И док дневно губимо 107 становника, Албанија, на пример, добије 64. Само у пет општина имамо позитиван природни прираштај. 

"Нови Сад, Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Прешево. Сви остали смо у минусу", рекла је Весковић Анђелковићева.

У просеку стари смо 42,9 година. Губимо становништво, а добијамо све више пензионера. Прве мере тек основаног Савета за популациону политику најављују већ од 1. јула.

Нове мере 

Предвиђа се да за прво дете мајка добија 100.000 динара једнократно. За друго 10.000 динара месечно две године, за треће 12.000 динара десет година и за четврто 18.000 месечно десет година.

"Ми смо радећи измену и допуну закона о финансијској подршци породицама предвидели да се 100.000 да за прво дете, да то буде прва мера. Међутим, ово алармантно стање нас је натерало да неке ствари променимо", рекао је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић.

Негативан демографски тренд траје још од осамдесетих година прошлог века када је прво примећен у Војводини, деведесетих се проширио на остатак Србије, и има тенденцију раста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи