Директор РХМЗ: Нема опасности од поплава, али неопходан опрез

У Србији за сада нема опасности од поплава, али због најављених падавина и таласа поплава у региону све надлежне службе треба да буду опрезне и у приправности, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завога (РХМЗ) Југослав Николић.

Југослав Николић каже да је ситуација у Србији под контролом и да се не очекују "већи проблеми", као и да је РХМЗ издао упозорење о повећању водостаја на реци Сави с обзиром на тренутну хидролошку ситуацију у Хрватској, БиХ и Црној Гори.

"Током сутрашњег дана очекујемо да водостај на Сави достигне границу ванредне одбране од поплава, а да код Сремске Митровице, Јамене и Београда пређе ниво редовне одбране од поплава. Ипак, не можемо да кажемо да ће бити поплава, али морамо бити опрезни", рекао је Николић Танјугу.

Како је навео, РХМЗ је благовремено обавестио и упозорио све надлежне службе које прате ситуацију на терену и додао да ће та установа благовремено упозоравати и јавност уколико, каже, постоји и најмања опасност од временских непогода.

Николић је навео да је пораст водостаја због обилнијих падавина забележен на Црном Тимоку и у горњем току Јужне Мораве, те да постоји могућност да се излију мање реке, али да се не очекује изливање већих водотокова.

"Главни водени талас на Дунаву је прошао, мада постоји неизвесност због снега на Алпима који ће се отапати у наредном периоду, али и то ћемо пажљиво пратити", нагласио је Николић.

Како каже, током ноћи уследиће нови талас падавина - у северозападним деловима падаће снег, у централним крајевима киша са снегом, док ће у јужним и источним деловима земље сутра падати јака киша.

"Падавине ће престати у уторак, али од среде до петка следи ново наоблачење са снежним падавинама и најхладнији дани са минималним темепратурама од -4 до 0 степени и максималним дневним температурама од -1 до 2 степена", навео је Николић.

Захлађење до следећег викенда 

Директор РХМЗ-а каже да је захлађење које ће се задржати у Србији до следећег викенда условљено хладним ваздухом са севера Русије који ће се проширити и на већи део Европе.

"Овај талас је сличан оном с почетка марта, али са блажим температурама. Неће бити ледених дана у континуитету, али ће температуре драстично пасти за 10-15 степени", каже Николић.

Према његовм речима, побољшање времена може се очекивати за викенд.

У суботу је у јутарњим сатима могућа појава мраза, али ће током дана доћи до пораста температуре која ће, како се очекује, у недељу бити између 10 и 12 степени.

У априлу се, како каже, очекују просечне температураме и за сада нема показатеља да ће бити снега као прошле године.

Николић напомиње да временске прилике морају да се прате у ширем региону да би прогноза била што прецизнија на ужем подручју и подсећа да је РХМЗ био иницијатор формирања Конзорцијума за Југоисточну Европу са циљем усавршавања краткорочних прогноза, искоришћавања свих капацитета у региону и боље размене информација.

"Све земље Југоисточне Европе су приступиле овом Конзорцијуму, постоји интересовање и других земаља попут Белорусије и Турске. Србија је лидер у региону у погледу струке и науке када је у питању временска прогноза", истакао је директор РХМЗ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи