Јастребови чувају небо изнад вршачког аеродрома

Птице на авионској писти велика су опасност код полетања и слетања авиона. Овај проблем на вршачком аеродрому, где се обучавају пилоти из целог света, најхуманије су решили -ангажовали су професионалне дресере птица грабљивица. Јастребови данас чувају небо изнад вршачког аеродрома успешно, чиме је безбедност на највишем нивоу.

Уна и Сиг господаре небом изнад вршачког аеродрома и гарант су да ће питомци из целог света, који се обучавају за пилоте летети безбедно.

"Ради се о биолошкој, природној заштити против нежељених птица, где уз помоћ дресираних птица грабљивица методом соколарства успевамо да одржимо број популације птица на једном минимуму", каже Хани Гиргис, соколар.

Птице се растерују урођеним страхом од предатора, а на овај начин решен је вишедеценијски проблем на вршачком ареодрому, на којем се до пре годину дана, због близине депоније, писта црнела од птица.

"С обзиром на то да је ово аеродром који у сезони има чак више операција него београдски аеродром сматрали смо да би требало да учинимо нешто по том питању и тако је дошло до сарадње између нас и соколара", каже Александра Поповић, руководилац летења у Пилотској академији у Вршцу. 

Птице ни на видику, колико се погледом допире. Уна, Сиг и Колт суверено господаре овим простором.

"Сада смо их растерали, птице знају, схватиле су да је овде јастреб константно, односно да је освојио територију и сада се птице држе даље", каже соколар Хани.

Грабљивице су ћудљиве птице и није их лако дресирати – зато је поверење основ комуникације владара неба и дресера.

"Са птицом нема апсолутно никакве репресије, све што се деси је људска грешка и човек мора да размишља како да то реши", каже Радан Булатовић, соколар.

Оваква билошка заштита спроводи се на аеродромима широм света, а у Србији вршачки аеродром компаније СМАТСА једини је који је велики безбедносни проблем решио на овај начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво