Суморна слика Матарушке и Богутовачке бање – како до коначног решења?

Матарушка и Богутовачка бања, некада међу најпосећенијим одмаралиштима и лечилиштима у Србији, четврту годину заредом су без гостију, са затвореним објектима. Запосленима је прекинут радни однос после прихватања социјалног програма у децембру 2015. године. Влада предузима низ мера са циљем коначног решења статуса ових али и других бања у Србији које не раде.

У пространом парку Матарушке бање тек по неки пролазник, хотел "Термал" је затворен, као и други објекти. У Богутовачкој бањи, слика је још суморнија.

Секретар Удружења бања Србије Владан Вешковић наводи да у земљи има 35 урбанизованих бања, али да се у њима налази 5.572 лежаја који апсолутно нису у функцији.

У немалом броју неискоришћених бањских лежајева у Србији су и смештајни капацитети хотела у Матарушкој и Богутовачкој бањи, као и у приватним вилама и апартманима.

Власница апартмана Зора Борисављевић каже да је радила у Швајцарској 40 година и да је сав свој капитал уложила у Богутовачкој бањи да би изградила кућу.

"Међутим, бања не ради већ три године и ми смо сви у губитку", истиче Борисављевићева.

Удружење бања Србије и Привредна комора Краљево имају исти став у погледу решења вишегодишњих проблема ових бања.

Директор регионалне Привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић каже да се та институција залаже да се изврши успешна приватизација или да се пронађе стратешки партнер.

У Министарству трговине, туризма и телекомуникација кажу да је крајем прошле године Влада Републике Србије формирала радну групу на челу са ресорним министром Расимом Љајићем која треба да предложи решење.

"Задатак радне групе је да размотри сва отворена питања, као и да предложи стратешке мере за начин функционисања бања и бањских лечилишта", наводе у Министарству.

Поред тога, извршном пресудом привредног суда у Краљеву од 22. новембра 2017. године целокупна имовина Привредног друштва "Матарушка и Богутовачка бања" враћена је из јавне својине у друштвени капитал друштва, решен је поступак реституције, што би такође могло да убрза решење статуса ових бања.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи