Koлико држава помаже мајкама у Русији, а колико у Србији

Рускиње ће од 1. јануара ове године за прворођенче укупно добити од државе нешто мање од 3.000 евра, док ће у Србији мајке трећег и четвртог детета добити десет пута више, односно нешто мање од 30.000 евра.

У обе државе реч је о настојању власти да зауставе пад наталитета и поправе демографску слику, коју је председник Александар Вучић дефинисао као поражавајућу.

Свака мајка у Србији за прво дете, према речима председника Вучића, добиће једнократно 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно током две године, за треће 12.000 и за четврто 18.000 динара месечно током десет година.

Републику Србију ће ова мера у почетку коштати око 12 милиона евра.

Руска влада доделила је крајем новембра прошле године 2,4 милијарде долара програму за стимулисање рађања.

Према овом програму Рускиње ће од почетка ове године за прво дете добијати по 180 долара током 18 месеци. 

Међутим, то ће се односити само на породице чији приход није већи од једне и по просечне зараде.

Поред тога, до 2021. године биће задржан постојећи систем по коме мајке добијају једнократну помоћ од 453.000 рубаља за друго и свако наредно дете.

Руска Федерација, у којој живи 146,9 милиона људи, "изгубила" је више од пет милиона људи у периоду од распада Совјетског Савеза до 2018. године.

Стимулације и у региону

У Црној Гори је законом предвиђена накнада мајкама троје или више деце у висини од 264 евра месечно.

Право на накнаду стиче жена која роди троје деце и оствари најмање 25 година радног стажа, односно жена која роди четворо или више деце и оствари најмање 15 година радног стажа.

Ово право се не може користити за време трајања радног односа и искључује могућност истовременог коришћења права на пензију.

По црногорском закону, жена која роди троје или више деце, а која се налази на евиденцији Завода за запошљавање најмање 15 година, има право на месечну накнаду у висини од 144 евра.

Што се тиче Хрватске, град Загреб увео је пројекат родитеља одгајатеља. Овај пројекат омогућује родитељима троје и више деце останак код куће уз накнаду. За ту меру се пријавило око 3.000 родитеља а прихваћено је око 2.500 захтева.

Накнада износи око 3.800 куна месечно. Када на то дода помоћ за опрему новорођеног детета и повраћај пореза, максимална накнада је 6.055 куна.

Програму стимулације рађања прикључила се и Република Српска, која уводи накнаду за породиље у висини минималне плате.

Све незапослене породиље у Републици Српској ће примати месечну накнаду у висини од 405 конвертибилних марака у трајању од 12, односно 18 месеци за треће дете.

Циљ ове владине мере је да се смањи разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене породиље примају одређену финансијску помоћ током периода током којег се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

Влада Републике Српске већ обезбеђује новчану помоћ у износу од 250 конвертибилних марака за опрему за новорођенче свим породиљима, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дете у износу од 600 конвертибилних марака за треће и 450 марака за четврто дете, те дечји додатак и друге мере у оквиру подршке породици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво