Избор занимања, питања и дилеме пред будућим средњошколцима

Психолог Националне службе за запошљавање Ивана Божић рекла је за РТС да је много важно да данашње генерације имају што више информација да знају спону у смислу који су то потенцијали потребни, која су интересовања важна, које су јаке стране способности и вештине значајне да би успешно радили у неким занимањима и пословима.

Неко од малих ногу зна чиме ће се бавити у животу, а друге, опет, та дилема мучи до пред сам упис у средњу школу. Таквима помажу тестови професионалне оријентације. Стручњаци, који се тим пословима баве при Националној служби за запошљавање, раде пуним капацитетима и од почетка године - тестирали су око 300 осмака и 80 будуцих бруцоша.

Гостујући у Дневнику РТС-а, психолог Националне службе за запошљавање Ивана Божић каже да су данашње генерације свесне озбиљности одлуке, добро су информисани о разним могућностима а родитељи су мотивисани да их доведу.

Говорећи о томе које су њихове дилеме, да ли се чешће одлучују за занимања која доносе сигуран посао и добру зараду или воде рачуна о личним афинитетима, Божић каже да има и једног и другог.

"Неки долазе баш руководећи се тиме да пронађу то нешто што искуљчиво доноси добру зараду и не воде толико рачуна о неким својим јаким странама, интерсовањима, кажу само размишљам о томе да је то исплативо, а са друге стране имате оне који баш иду срцем и прате своја интересовања, а не воде рачуна да некад постоји здравствено ограничење за неки посао, недостају неке способности, неки предмет баш не иде од руке и поред велике љубави - разне су комбинације", рекла је Божић.

Много је важно да имају што више информација да негде знају спону у смислу који су то потенцијали потребни, која су интересовања важна, које су јаке стране способности, вештине значајне да би успешно радили у неким занимањима и пословима, али са друге стране знате шта је типично радно место које води неки образовни програм.

Говорећи о томе да ли изабрати добар посано значи радити најлакше и најбоље тај посао, Божић каже да може и тако да се каже.

"Ко се нађе у неком послу мања је шанса и за стрес, веће је задовољство у раду", истакла је Божић.

Према њеним речима, свако од нас би могао бити успешан у читавом низу неких занимања, а у нечему што би нам мање пријало не би се баш толико добро снашли.

Треба много ослушкивати нека интерсовања у слободно време, у младом узрасту, многи имају хобије, имају ваншколске активности - што радо раде у слободно време, свакако ту су и школски предмети који иду од руке - о свему повести рачуна, истакла је психолог.

Одговарајући на питање како родитељи треба да се понашају, да ли и до које мере треба да утичу на одлуку детета, Божић каже да има такве деце али и деце која знају шта хоће и шта желе али можда због неких других околности, најбоље намере родитеља, због породичне традиције - свакако најбоља намера њихова је та која наводи родитеље да предложе нешто друго.

"Треба се уздржати од неког јаког притиска, треба створити младој особи прилику да што више сазна, може да поприча са неким ко ради у занимању за које се занима, да види то занимање у реалним условима, да постави нека питања", каже Божић.

"Све треба то имати у виду и уздржати се од јаког притиска", закључила је Божић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи