Српски ђаци на ПИСА тестирању, каква су очекивања

Највеће међународно истраживање у области образовања, ПИСА тестирање почиње 16. априла. Задатке из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености решаваће око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије. Средства за ПИСА тестирање обезбеђује Министарство просвете, а реализује Институт за психологију.

Резултати, који се очекују крајем 2019. године, показаће степен функционалности нашег образовања, као и шта треба променити како би се постигли жељени стандарди.

У првих десет земаља са најбољим резултатима налази се Сингапур, Јапан и Естонија, а међу најлошијима Доминиканска Република. 

"Да ли кокошки треба да се даје аспирин" и да ли је могуће да човек одвезе ауто до продавнице - само су нека од питања на пробном ПИСА тесту који су прошле године имали ученици Медицинске школе на Звездари. Ускоро их очекује ново тестирање, а утисци са прошлогодишњег су различити.

Анкетирани ученици су рекли да су добили питања из српског језика и из финансија, што је задало највише проблема.

"Била су питања о Николи Тесли и његовом одрастању. Занимљиво питање је било у вези млека, колико је концентрација масних наслага у млеку", истакао је други ученик.

Тест није захтевао пуно размишњања, сматра трећу ученик.

На ПИСА тестирању учествују петнаестогодишњаци, а у Србији су то углавном ученици првог разреда средње школе.

"Ово тестирање је добро за праћење ефикасности нашег школског система и испитује колико су знања и вештине које ученици стичу у школском систему примењива у практичном животу, односно колико су функционална, што је и основни смисао постојања школе", каже Јасмина Павићевић, педагог у Средњој медицинској школи у Београду.

Тестирање неће бити организовано у свим школама у исто време, али ће задаци бити исти.

"Школе могу да у овом периоду од 16. априла до 28. маја да изаберу датум који њима највише одговара за тестирање, под условом да теститају сами. Уколико им је потребна помоћ у компијутерима онда се договарамо око датума тестирања. Али начелно школе бирају датуме када ће у њиховим школама бити тестирање", каже Драгица Бабић Павловић, кординаторка Националног савета за праћење ПИСА истраживања.

Према новом Закону школе су у обавези да учествују у међународним истраживањима.

Учешће школа, пре свега се мисли на средње школе, у међународним истараживањима је обавезно да се не би десило да неке школе одбију учешће, јер за потребе овако великог истраживања, репрезентативност узорка је најбитнија", истакла је Гордана Косановић из Министарств просвете, науке и технолошког развоја.

ПИСА тестирање спроводи се у целом свету на сваке три године, а Србија учествује од 2001. На тесту 2012. српски ђаци нису се баш прославили. Заузели су 43. место у конкуренцији од 65 земаља. А 2015. године, због недостатка финансијских средстава, Србија није ни учествовала у истраживању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво