"Планира се поновно формирање војних спортских савеза"

Министар одбране Александар Вулин наводи да се планира поновно формирање војних спортских савеза како би се ојачао врхунски спорт и омогућило припадницима ВС да се такмиче са припадницма других војски.

Александар Вулин је на Копаонику обишао припаднике Министарства одбране и Војске Србије који се налазе на обуци у зимским условима и учеснике "7. ЦИСМ тренинг кампа" на припремама за учешће репрезентације Војске Србије на скорашњем Светском првенству у алпском и нордијском скијању у Аустрији.

Вулин наводи да су, за разлику од чланова страних војних репрезентација који се углавном професионално баве спортом у којем се такмиче, спортисти ВС најпре војници, професионални припадници Војске Србије и Министарства одбране, који током радног времена обављају своје професионалне обавезе.

Они су, додао је министар, спортисти који се пожртвовано и напорно припремају у своје слободно време, откидајући за тренинге време од своје породице, или од одмора "јер то воле и жртвују се за своју војску и за све нас".

То треба да се промени, истакао је министар одбране.

Истакао је да Војска Србије поклања велику пажњу развоју спорта у својим редовима.

"Управо због тога ћемо у наредном периоду настојати да ојачамо посебно врхунски, репрезентативни спорт. Желимо да омогућимо да се војска такмичи између себе и с другим војскама, али и да се такмичи и с цивилима, да покаже колико је део нашег свеукупног живота, нашег друштва", рекао је Вулин.

Због тога, додао је министар одбране, у плану је поновно формирање војних спортских савеза, или некадашњих чета.

"О модалитетима се још размишља, али ти напори показују колико се пажње поклања физичкој обуци и физичкој спреми наших припадника", напоменуо је министар.

Војска понос целе Србије 

Додао је да припадник ВС можда може некада да има оружје које није најсавременије на свету, али није могуће да имамо војску која је мање обучена, или која је физички мање спремна од било које војске на свету.

"Сваки наш војник може да се носи са било којим својим колегом у некој страној војсци, а на нама је да му обезбедимо услове да покаже све своје способности", истакао је министар одбране.

"Кад се већ толико жртвују, кад има много разлога да се грађани поносе њима, јер се раме уз раме боре с професионалним спортистима, учесницима олимпијада и светских првенстава, на нама је да учинимо све што можемо да им то што с толико срца раде, буде и професионална обавеза", нагласио је министар Вулин, током обиласка 51. скијашког полигона на Копаонику.

Скијаши Војске Србије спремни за светско првенство 

На 54. Светком војном првенству скијаши ће се такмичити у конкуренцији 135 земаља.

"Имамо мушку и женску алпску екипу, нордијску мушку и женску екипу. Дисциплине су слалом и велеслалом", наводи капетан др Денијел Песић, капитен тима.

У тиму су такмичари са великим међународним искуством. Ове године уводи се дисциплина параски, где је драгоцено и искуство у падобранству.

"То је комбинација две дисциплине, најпре се возе две велеслалом трке, затим се скаче на циљ, шест скокова на планини под углом од 30 степени", објашњава заставник Радмила Ђурић из Специјалне бригаде.

О реализацији тренинга на Копаонику и резултатима најбољих скијаша Војске Србије министра је упознао генерал мајор Синиш Радовић, шеф Мисије Војске Србије при ЦИСМ.

Вулин је на Копаонику обишао и припаднике Специјалне Бригаде и пилоте РВиПВО који се на овој планини налазе на обуци у зимским условима и кондиционирању у скијању.

Након тога, Вулин је са представницима Општине Рашка и Рашког управног округа разговарао о помоћи локалне самоуправе у реализацији одређених инфраструктурних пројеката Министарства одбране и Војске на 51. скијашком полигону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво