Сећање на жртве мартовског погрома на КиМ

Парастосом у манастиру Грачаница, полагањем цвећа код споменика несталим особама и свечаном академијом обележена је годишњица мартовског погрома над Србима.

У Грачаници, Косовској Митровици и у другим српским срединама широм КиМ служен је парастос страдалима током мартовског погрома.

Годишњица мартовског погрома на Косову и Метохији обележена је комеморативним скупом у Косовској Митровици, одакле је поручено да српски народ никада неће заборавити стравичан злочин који је над њим почињен пре 14 година, нити одустати од инсистирања да одговорни за организовање и спровођење насиља буду кажњени.

Парастос је служен код главног моста, а представници локалне власти и Канцеларије за Косово и Метохију посетили су и места погибије двоје житеља северног дела града који су током мартовског погрома убијени снајперским хицима.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је да се 17. марта догодио један од најтежих злочина у новој историји Европе.

"Да ствар буде парадоксалнија све се то десило у присуству међународних снага, чији је једини посао био да заштите Србе. Србе нико није заштитио, они су протерани и готово да се нико није вратио јер и данас, после 14 година, њима је безбедност угрожена, имовина узурпирана, а застрашивања су готово свакодневна", рекао је Петковић.

"Трајни ожиљци нечовештва" у Грачаници

Почаст жртвама одата је парастосом у манастиру Грачаница, који је служио владика рашко-призренски Теодосије, а потом и свечаном академијом "Трајни ожиљци нечовештва" у Дому културе, на којој је поручено да је мартовски погром оставио трајан ожиљак у животима Срба, не само на Косову и Метохији већ и шире, али да их то неће поколебати у достизању правде.

Владика Теодосије је поручио да је 17. март подсетник и порука да се будућност једног народа не може градити на забораву историје, јер нове генерације не могу имати будућност ако забораве за шта су живели и зашто су се жртвовали њихови преци. 

Обележавању погрома присуствовали су представници Удружења породица страдалих и несталих, Српске православне цркве, Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе и други.

Годишњица погрома обележена и у Београду

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је, у својим просторијама у Београду, обележило 14. годишњицу погрома над Србима у јужној српској покрајини.

Обележавању годишњице у спомен соби "Косметске жртве" присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник косовске владе и министар за заједице и повратак Далибор Јевтић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, као и породице жртава.

Далибор Јевтић је рекао да је прошлост на КиМ тешка, да је страдало пуно невиних жртава "чији џелати још нису кажењени".

"Прошлост је заиста тешка. Срба данас на простору КиМ има мање него што нас је било и тај тренд се наставља. Наша је обавеза да, учећи оно што се дешавало у прошлости, урадимо нешто како би будућост била другачија", истакао је Јевтић.

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић је рекао да се пре 14 година на КиМ десило нешто што се можда у данашњем свету дешава само на Блиском истоку.

"Десило се нешто што данас још увек можда ради само Исламска држава на територији Ирака, Сирије и неких других земаља. Десила су се велика зверства, убиства...", рекао је Маринковић.

Како је истакао, никада се нико није борио за КиМ као председник Србије Александар Вучић.

"Никада нећемо препустити забораву наше људе који су убијени, прогнани, киднаповани. Наша влада и парламент ће итекако радити на томе да се овако нешто никада не понови", истакао је Маринковић.

"Тражити пуну одговорност за сваку жртву" 

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је указао да је било пуно жртава, а да за злочине нико није одговарао.

"Оно што се у континуитету дешава ових 20 година кулминирало је убиством Оливера Ивановића, човека који је свих тих 20 година био део свих нас, део свих наших страдања, део свега кроз шта смо сви заједно прошли. Он је био неко ко је имао визију и био светионик. Нажалост, онако како су и све остало урадили, и ово мучко убиство је извршено. Зато данас, и када год се будемо окупили, за сваку жртву, за свако убиство и сваког злочинца треба да тражимо пуну одговорност", поручио је Одаловић.

На обележавању годишњице погрома Срба говорио је и председник Удружења породица убијених и киднапованих на КиМ Симо Спасић.

"Како је породицама, то најбоље оне знају", рекао је Спасић и додао да се њихова трагедија наставља, јер правда није задовољена и починиоци злодела никада нису кажњени.

На данашњи дан, 17. марта 2004. године, извршен је велики погром над Србима и српским светињама на КиМ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво