У Кикинди прва одштета за несталу бебу

Судија Основног суда у Кикинди Радојка Радовановић оцу бебе који сумња да му је дете нестало из породилишта досудила је прву одштету у Србији у износу од 10.000 евра.

По жалби Државног правобранилаштва, првостепена пресуда се још налази пред Апелационим судом у Новом Саду, а ова ће одлука утицати и на све остале сличне парнице.

Одлука судије Радовановић истоветна је пресуди Европског суда за људска права из 2013. године у случају родитеља који ни након 30 година нису сазнали шта се десило са њиховом бебом која је рођена и наводно умрла у Ћуприји октобра 1983. године.

Судију Радојку Радовановић ишчекује још један сличан поступак у кикиндском Основном суду.

Пресуда од 6. фебруара није донета по закону о несталим бебама, који је Влада Србије усвојила прошле недеље, навеле су Новости.

Министарка правде Нела Кубуровић потврдила је да је Влада 8. марта усвојила Предлог закона о несталим бебама и подсетила на то да се он већ налазио у скупштинској процедури, али да је по формирању нове владе из ње повучен.

"Овог пута су у Предлог имплементиране одредбе које су биле део договора с појединим удружењима родитеља и ЈУКОМ-ом. Оне су у том моменту биле предложене као амандмани, а сада смо скратили процедуру и одмах их имплементирали у предлог закона", рекла је Кубуровићева за Новости.

Незадовољно, Удружење родитеља "За истину и правду о бебама", обратило се Канцеларији Савета Европе у Београду, тражећи да се њихове примедбе проследе Комитету министара.

"Није тачно да су се власти у Србији консултовале са Удружењем родитеља у вези са предлогом закона у јануару. Према њему, немогуће је имплементирати пресуду Европског суда, јер нису предвиђени ни механизам ни надзорно тело које би контролисало истражне радње. Власти гурају закон да би у судовима све заташкали", пише Удружење Савету Европе.

Њихова иницијатива упућена властима, која је прихваћена, подразумева формирање мешовите комисије (као механизма и надзорног тела, предвиђених пресудом из Стразбура), коју би чинили представници удружења родитеља и државе. Она би истраживала сваки појединачни случај несталих беба.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво