Кликом до родитељског додатка

По систему "све на једном месту", родитељи од недавно могу да поднесу захтев за родитељски додатак потпуно бесплатно и једноставно, одмах након порођаја. Нова услуга односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе, а осим у престоници, ова функција је доступна и у Лесковцу, Зрењанину и Лозници. Родитељи питају зашто не и у другим градовима.

Нема више папира, шалтера, вишесатног чекања у реду, све се ради електронски још у породилишту. Београђанка Дијана, која је сина добила пре неколико дана, захтев за родитељски додатак поднела је за свега петнаестак минута.

"Папирологију сакупити у данашње време је заиста тежак и мукотрпан процес, тако да је ово заиста фантастично. Још што стиже на кућну адресу, одлично", истиче породиља Дијана Бараћ.

А због тога што су рођење детета могли да пријаве већ у породилишту, родитељи су у претходне две године уштедили чак 400.000 сати. 

"Много је лакше и једноставније да родитељи буду са својим дететом, да не одлазе нигде и да практично ти први дани када је заиста тај контакт мајка-дете-родитељи важан, буду што више заједно, а не да се баве административним процедурама", каже докторка Драгана Грбић из ГАК "Народни фронт".

Када се захтев за родитељски додатак поднесе, законски рок да родитељи добију решење је од 30 до 60 дана. Обавештење треба да им стигне СМС поруком.  

"Наш задатак је да родитељима новорођене деце олакшамо прве дане живота, зато је и омогућена умреженост и повезивање информационих система различитих инстуција, чија је сарадња и размена података неопходна како би породиља остварила било које право", напомиње Наташа Станисављевић из Секретеријата за социјалну заштиту Града Београда.

Ово је позитиван корак, сагаласни су родитељи. Међутим, замерка је што само поједине општине имају ту могућност.

"Та имплементација иде доста споро и генерално кад су друге ствари у питању, уопште прихватање таквог начина функционисања нажалост иде споро. Сматрам да јесте недостатак да неки родитељи морају и даље папирним путем да доказују своја права. Надамо се да ће у скорије време то бити на нивоу целе државе", истиче Ангелина Радуловић из Удружења "Родитељ". 

Информациони систем "Бебо, добро дошла на свет" почео је да ради у априлу 2016. године. На "клик до родитељског додатка" могло би, према проценама, да дође и око 80 одсто родитеља, што би им уштедело додатних 150.000 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво