Транспарентност: Искористити препоруке ГРЕKО-а до новог рока

Након што је антикорупцијско тело Савета Европе (ГРЕKО) саопштило да Србија није на задовољавајући начин спровела ниједну од 13 препорука о спречавању коруцпије међу парламентарцима, судијама, тужиоцима, огласила се Транспарентност Србија позивом влади и скупштини да те препоруке искористе у новом року, који нам је дат, до 31. октобра.

У најновијем извештају Групе држава против корупције (ГРЕKО) наводи се, између осталог, да је постигнут само ограничен напредак у погледу транспарентности рада Народне скупштине, те да је у том погледу неопходна одлучнија акција, као и усвајање кодекса понашања и увођење правила за чланове парламента о томе како они комуницирају са лобистима и трећим странама.

Транспарентност Србија, наиме, сматра да је нарочито важно да се ове препоруке искористе за побољшање закона и праксе у вези са доношењем прописа, укључујући јавне расправе у припреми закона и спречавање да се кроз скривене утицаје и неуређено лобирање утиче на одлуке органа власти.

Иако је ГРЕKО овај пут био фокусиран на парламент, потреба за повећањем транспарентности процеса одлучивања још више постоји када је реч о извршној власти, наводи се у саопштењу Транспарентост Србије.

Сматрају, наводе, да нацрт закона о лобирању, који је Министарство правде најавило у данашњем реаговању на ГРЕKО извештај, треба да обухвати и ова питања.

Транспарентност констатује и да се део препорука тиче правосуђа, те да, иако се та питања делом третирају кроз актуелне предлоге за измену Устава, то није довољно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво