"Повећан број вакцинисаних, епидемија малих богиња јењава"

Регистрована још два смртна случаја од малих богиња у Србији. Од те заразне болести од прошлог октобра до данас умрло је тринаесторо људи, а мале богиње до сада је имало скоро четири хиљаде особа. Епидемиолог Зоран Радовановић верује да је у марту епидемија достигла свој врхунац.

Најмлађи оболели је имао само 15 дана, а најстарија инфицирана особа 70 година. Већина преминулих није била вакцинисана, или је непотпуно вакцинисана. Ипак, треба очекивати да епидемија полако јењава, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а епидемиолог Зоран Радовановић.

"Март је природно сезонски врх епидемије. Срећом последњих месеци повећан је број вакцинисаних и сада епидемија полако јењава. Критична је популација од друге до седме године и веома је битно да се деца предшколског узраста вакцинишу", каже Радовановић. 

Скоро 4.000 оболелих, на стотине пацијената били су у болници због тешких компликација што је могло да буде спречено да није било ширења дезинформација о штетности ММР вакцине.

"Здраствене установе су предузеле све што могу али проблем су неразумни родитељи и они који су ширили дезинформације. Срећом они су сада потпуно маргинализовани. Ипак, неко је одговоран за смрт ових људи", сматра епидемиолог Радовановић.

Још није касно за вакцинацију. До 18 године свако ко није примио вакцину, препорука је да се вакцинише а вакцинишу се здравствени радници.

"Здраствене раднике свакако треба вакцинисати. Што се осталих тиче нема места паници ако не радите у здраственим или предшколским установама. Вакцинација је уведена 1971. године али тада је примана само једна доза. Друга доза уведена је од 1993. године али и тада због санкција и тешкоћа у набавци вакцина неколико година нису били сви обухваћени. Због тога међу оболелим има грађана старости између 30 и 50 година", објашњава Радовановић.

Када је реч о превенцији, ојачавање имунитета није изгледно када су у питању мале богиње. Због тога је вакцинација једина сигурна заштита, закључио је за РТС епидемиолог Зоран Радовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво