Представљена РТС Планета

Од почетка рада, РТС-ова ОТТ платформа – РТС Планета регистровала је више од 50.000 корисника. Њима РТС Планета пружа прилику да прате програме РТС-а и Радио Београда уживо или 72 сата одложено, али и да приступе програмском архиву како телевизије тако и радија.

РТС Планета је будућност гледања телевизије и слушања радија, истакнуто је на конференцији за медије у Галерији РТС-а поводом нове платформе.

На мултимедијској интернет платформи РТС-а омогућено је уживо праћење 11 телевизијских – РТС 1, РТС 2, РТС 3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац, и четири радијска канала – Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202, Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије.

За одложено гледање и слушање доступна је "catch up" услуга од 72 сата.

Корисницима су на располагању и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев (могућност праћења ТВ и радијских емисија у оквиру Видеотеке и Слушаонице), као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град.

Такође, на мултимедијској платформи РТС Планета доступна су и музичка издања ПГП РТС-а, међу којима је и фонограм који је Радио Београду уступљен на чување, из 1904. године.

Једна од функционалности, поред одложеног гледања и слушања, јесте и могућност истовременог праћења четири ТВ и радијска канала.

„Историјски моменат за будућност телевизије и радија“

Модератор догађаја и презентер платформе био је Зоран Станојевић, новинар и уредник РТС-а, а присутнима се обратила помоћница извршног директора Сектора за развој и нове послове РТС-а, доц. др Татјана Ћитић.

„Посебну пажњу бих посветила тематским програмима РТС-а, специјализованим програмима, који су доступни на сваком месту, у сваком тренутку. Наравно, поред тематских програма, ту је и око 5.000 видео-материјала и аудио-материјала, као и фонограма, који су у овом тренутку доступни на платформи. Бавили смо се, рецимо, емисијама РТС-а које су годинама уназад добијале врхунска признања из ове области. Поред тога, скренула бих пажњу на емисије на знаковном језику, такође, на емисије за националне мањине и на језицима националних мањина, које смо пронашли у нашем програмском архиву“, рекла је Татјана Ћитић.

Истакла је да је овај пројекат историјски моменат за РТС, будућност гледања телевизије и будућност слушања радија.

„Последњих десетак година слушамо као тадиционална телевизија треба да се прилагоди новим трендовима, новим медијима, односно тржишту које диктирају нови медији. Ми кроз програмску продукцију водимо рачуна о томе како да одговоримо на потребе гледалаца, као и кроз пласман нашег садржаја“, каже Ћитићева.

Објашњава и да је РТС могао да покрене овај пројекат и раније, али да није случајно РТС-ова ОТТ платформа стартовала ове године.

„Ово је 60 година телевизије. Ова година је веома значајна за телевизију и треба да је памтимо и по овом значајном кораку који је корак у будућност развоја телевизије“, рекла је Татјана Ћитић.

Помоћница директора Радио Београда и координаторка РТС Планете за Радио, Милица Кубуровић, додала је да се „на сервис свакодневно уносе садржаји настали пре више деценија, па корисници могу да очекују да чују и аудио-материјале, које Радио Београд чува од друге половине 19. века“.

Радио Београд као најстарији електронски медиј у Србији на овој платформи добија и нови живот јер, како оцењује Милица Кубуровић, овде нуди аудио, видео садржаје али и свој архив.

„Ако ће телевизији бити потребно 20-ак година да архивира и дигитализује садржаје телевизијске, нико не сме да се усуди да прогнозира колико ће бити потребно радију са четири милиона сати аудио-записа, што из саме производње Радио Београда од оснивања 1924, што из деценија па и целог века пре тога, јер је Радио Београд добио на чување што од појединаца и од институција и од колега из других европских и светских радио-станица старе аудио-записе на чување – тако да је најстарији из хиљаду осамсто осамдесет и неке“, наводи Милица Кубуровић.

На РТС Планети су, од онога што је Радио Београд добио на чување, неке од најстаријих песама које су певале звезде с почетка овог века, из 1904, 1920. Реч је о народним, изворним песмама, односно најстаријим песмама забележеним на фонограмима односно носачима звука.

Од почетка рада РТС-ова ОТТ платформа – РТС Планета регистровала је више од 50.000 корисника. Од тога њих 75 одсто редовно се логује на нашу платформу.

Корисницима РТС Планете доступна је из ризница ПГП-а, и између осталог, и прва плоча објављена 1959. године – „Звиждук у осам“. Доступни су и садржаји на језицима националних мањина, емисије на енглеском језику, а садржај је прилагођен и особама оштећеног слуха.

РТС Планета за дистрибуцију видео-садржаја нема посредника до публике. То значи да нема чекања, нити техничког ограничења броја оних који прате наш програм, како у земљи тако и ван Србије.

Највише кориснике је, показује статистика, из Србије, а затим из Немачке, Аустрије, Шведске, односно земаља у којима је наша дијаспора програм из Србије могла да прати евентуално преко сателита.

Њима РТС Планета пружа прилику да прате програме РТС-а и Радио Београда уживо или одложено, али и да завире у програмски архив наше куће.

РТС Планета је доступна свим корисницима интернета широм света. У овом тренутку, приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона.

За РТС Планету на мобилним уређајима корисник мора преузети РТС Планета апликацију (за Андроид или ИОС), осигурати приступ интернету и исправан рад пријемног уређаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво