Нишлијка преминула од последица малих богиња

Од компликација које су изазвале мале богиње, у нишкој Клиници за инфективне болести преминула је 32-годишња жена, сазнаје РТС.

Директор Клинике за инфективне болести Миодраг Врбић наводи за Танјуг да је оболела жена имала најтежи облик компликације – акутни респираторни дистрес синдром.

Додаје да је пацијенткиња била непотпуно вакцинисана, да је примила једну дозу ММР вакцине, али да није ревакцинисана.

Тиме се број жртава малих богиња у Србији повећао на 11. 

Према подацима Института за јавно здравље "Др МИлан Јовановић Батут", од почетка епидемије – октобра прошле године – на територији Србије регистровано је укупно 3.538 случајева малих богиња, од којих је 1.817 лабораторијски потврђено у Институту "Торлак".

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година. Највећи број оболелих је међу млађима од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (95 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од тежих компликација после добијања малих богиња регистровани су запаљење мозга код две и упала плућа код 400 оболелих особа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво