Нишлијка преминула од последица малих богиња

Од компликација које су изазвале мале богиње, у нишкој Клиници за инфективне болести преминула је 32-годишња жена, сазнаје РТС.

Директор Клинике за инфективне болести Миодраг Врбић наводи за Танјуг да је оболела жена имала најтежи облик компликације – акутни респираторни дистрес синдром.

Додаје да је пацијенткиња била непотпуно вакцинисана, да је примила једну дозу ММР вакцине, али да није ревакцинисана.

Тиме се број жртава малих богиња у Србији повећао на 11. 

Према подацима Института за јавно здравље "Др МИлан Јовановић Батут", од почетка епидемије – октобра прошле године – на територији Србије регистровано је укупно 3.538 случајева малих богиња, од којих је 1.817 лабораторијски потврђено у Институту "Торлак".

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година. Највећи број оболелих је међу млађима од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (95 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од тежих компликација после добијања малих богиња регистровани су запаљење мозга код две и упала плућа код 400 оболелих особа.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 15. мар 2018, 12:24)
anonymous [нерегистровани]

одговор: Kolektivni imunitet

О чему Ви причате? Кажете да вакцина штити, али не и кад дође до епидемије, јер онда и вакцинисани оболевају???? Чему онда служи вакцина?

(среда, 14. мар 2018, 22:12)
Slobodan [нерегистровани]

Ja sam vakcinisan 1972

ja sam vakcinisan 1972 i kao dete nisam dobio male boginje a sada ih ocekujem.
sto ne kazete istinu, ljudi umiru koji su vakcinisani kao deca a sada kada su stariji imunitet im nije kao u dece. umire se od decjih bolesti zato sto se verovalo "struci".

(среда, 14. мар 2018, 21:55)
anonymous [нерегистровани]

Kolektivni imunitet

Saucesce porodici.
Vakcine stite od epidemije. One stvaraju kolektivni imunitet. Kad dodje do epidemije onda mogu da obole cak i vakcinisani.
Jako je tesko nama Srbima da ramumemo da je postoji nesto sto je
za opste dobro.

(среда, 14. мар 2018, 21:39)
anonymous [нерегистровани]

Srednji vek

Na Balkanu u 21.veku se umire od malih boginja kao u srednjem veku,zbog glasina!

(среда, 14. мар 2018, 19:43)
anonymous [нерегистровани]

nepoznatog vakcinalnog statusa = ne znate tacan datum kad ste vakcinisani

nepoznatog vakcinalnog statusa = ne znate tacan datum kad ste vakcinisani, i koju ste tacno vakcinu primili, zato imate tu cifru od 95% "nevakcinisanih" medju obolelima; vakcine treba da budu iskljucivo na dobrovoljnoj bazi, nije uopste tacno da vakcine stite od bolesti, a najbolji dokaz za to je cinjenica da je vecina obolelih vakcinisana, a to sto se pojedinci igraju statistickim podacima, predstavljajuci ih kao "nevakcinisane" ne menja cinjenicu da vakcine ne stite od bolesti;

(среда, 14. мар 2018, 18:02)
anonymous [нерегистровани]

Vakcina

Pa vi sad ljepo nemoj te se vakcinisati jer ce te svi oboliti od autizma!!! Jos malo pa ce Darvin da preuzme sve u svoje ruke.