Вукови силазе у села на ободу Пирота

Meштани Великог Села код Пирота, већ недељу дана имају проблем са вуковима, који у вечерњим сатима долазе у село. За сада је страдао један пас шарпланинац, а мештани брину за домаће животиње које су у оборима.

Глад у зимским месецима натера звери да се приближе људима, не би ли се прехранили. Али, права је реткост да се вукови спусте до равничарских села у потрази за храном. Тим пре што је зима била блага.

"Пре неколико ноћи, куче које смо имали овде, поједено је. Буквално је растргнуто од тих неколико вукова. Ноћима уназад чује се лавеж паса па се ноћу не спава", прича Ивана Гогић из Великог Села.

Љубомир Манчић је једно вече приметио силуету, али није сигуран да ли је то био вук или шакал. Мештани, истиче, страхују да ће ући у штале и поклати краве.

"Већ недељу дана имамо проблема са тиме. Људи су забринути, звали смо удружења и надам се да ће нам помоћи око тога, јер људи сами не могу да се боре против тога", каже Миљана Ђорђевић, председница МЗ Велико Село.

У ловачком удружењу "Понишавље", кажу да су видели трагове. У питању су два вука, коју су се спустили са оближње планине.

Ловочувар Ненад Спасић наводи да нема потребе да људи страхују јер вукови првенствено нападају друге животиње.

"Још немамо забележен случај да је вук напао човека. Тренутно је биолошки ловостај, који је ступио на снагу 1. марта. Сад је у току репродукција корисне врсти дивљачи. Што се тиче домаћих животиња, заштита је стално присуство људи уз стоку, ако излази на испашу", каже Спасић.

Старопланинске шуме су природно станиште вукова, међутим, већи проблем од њих последњих година овде праве шакали.

Они су се из смера Бугарске населили у старопланинске шуме. Да је више вукова, било би мање шакала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се