Обнова старих и изградња нових вртића у наредне четири године

Сва деца би требало да иду у вртић јер њихов смисао није само чување малишана већ и социјализација, учење, откривање талената. Зато ће кроз "Пројекат инклузивног предшколског образовања и васпитања у Србији", до 2022. године бити обезбеђено још 17.000 места у предшколским установама. Градиће се нови и обнављати постојећи објекти – 47 милиона евра обезбеђено је из зајма Међународне банке за обнову и развој.

Листа чекања на упис у Предшколску установу "Наше дете" у Врању нема. Али тек свако друго дете тог узраста иде у вртић. Питали су родитеље зашто и већина је одговорила да код куће има ко да брине о малишанима.

"Сада смо ми дали сами себи задатак и радимо на квалитетним програмима како би и ту децу увели у вртић, да се деца социјализују и да их спремимо и припремимо за школу, а бригу и чување остављамо за баке и деке код куће", каже Весна Терзић, директорка Предшколске установе "Наше дете" у Врању.

Ситуација је слична у свим крајевима. Најмање деце је у јаслицама, док обавезни предшколски програм похађају готово сви предшколци.

Младен Шарчевић, министар просвете, каже да је обухват посебно низак када су у питању деца из осетљивих група.

"Министарство препознаје значај васпитања и образовања на раним узрастима и ради паралелно у два правца – на повећању обухвата деце и на унапређивању квалитета предшколског васпитања", рекао је Шарчевић.

"Већи упис у вртиће јединствена је прилика да се превазиђу неједнакости, да се прекине ланац сиромаштва, а дугорочно ће унапредити конкурентност српске привреде и допринети економском расту и развоју", рекао је Стивен Ндегва, шеф канцеларије Светске банке у Србији.

Сваки динар уложен у образовање деце до њихове пете године десетоструко се враћа, показују истраживања. У том узрасту развијају се њихове спознајне способности. Уз стручну подршку васпитача, препознају се и развијају таленти и за цео живот се ствара основ за учење.

Душан Вујовић, министар финансија, сматра да је потребно мењати систем образовања, систем односа и систем вредности.

"Треба да се почне рано. Ово је прави пројект у том смислу. Овде говоримо о 16.000 деце која ће бити укључена, ми очекујемо да ће овај пројекат привући средства и домаћих донатора и иностраних донатора", каже Вујовић.

Најмање 30 општина добиће нове вртиће или обновити старе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво