Михајловић у УН: Жене равноправни чланови друштва

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић представила је на 62. заседању Комисије УН за статус жена у Њујорку резултате које је Србија постигла у области родне равноправности и поручила да су жене равноправни чланови друштва и огромни неискоришћени потенцијал.

Зорана Михајловић је истакла да је задатак сваког друштва да ствара једнаке шансе за жене и мушкарце, те да пут ка остварењу родне равноправности није лаган.

"Када су Ворена Бафета питали за тајну успеха, између осталог рекао је да му је било лакше да успе јер је 'против себе' имао само половину популације - мушкарце. Зашто? Јер жена није било у бизнису, а и данас их нема довољно да буду 'претња'", казала је Михајловићева. 

Поручила је да жене не само да нису претња, већ су равноправни чланови сваког друштва и огроман неискоришћени потенцијал. 

"На свима нама је да за добробит човечанства допринесемо стварању друштва у којем ће сваки његов грађанин и грађанка имати једнаке шансе за рад и живот", истакла је.

"Поносна сам на увођење родно одговорног буџетирања" 

Говорећи о резултатима које је Србија остварила у области родне равноправности у последње четири године, Михајловић је казала да је основано Координационо тело за родну равноправност, на нивоу потпредседнице Владе, затим да је донета Национална стратегија за родну равноправност од 2016. до 2020. године, као и Акциони план за њено спровођење.

"Усвојили смо Закон о спречавању насиља у породици, припремили смо Нацрт новог закона о родној равноправности који ће Србију сврстати у ред модерних, развијених земаља и, као једина земља ван ЕУ, израдили смо Индекс родне равноправности и данас се поредимо са чланицама ЕУ", рекла је Михајловићева.

Додала је да је посебно поносна на увођење родно одговорног буџетирања, по којем су и УН препознале Србију. 

"И буџет за 2017. и 2018. годину је родно одговоран. И због тога је Србија изабрана као пример добре праксе - што је препознато и у УН тренинг центру, на светском нивоу и због чега ће наша земља представљати студију случаја од које ће сви у свету учити", рекла је Михајловићева. 

Она је додала да је Србија препознала да је увођење родне равноправности у све политике и планове приоритет и кључ за унапређење родне равноправности и додала да у 2018. години креће реализација ИПА програма вредног два милиона евра. 

"Као заговорница регионалне сарадње и повезивања, иницирала сам оснивање регионалне канцеларије за родну равноправност за земље Западног Балкана, јер наши проблем су слични, а уједињени можемо учинити много", истакла је. 

"План је да се усвоји Закон о родној равноправности" 

Према њеним речима, у 2018. години план је да се усвоји Закон о родној равноправности, да се настави рад на економском оснаживању жена и подршци женском предузетништву, како кроз ИПА фондове, тако и кроз подршку укључивању жена у ланце добављача и подизање свести о томе зашто је важно оснажити жене.

Истакла је да ће у 2018. у Србији посебна пажња бити посвећена женама на селу, које спадају у вишеструко дискриминисану и рањиву групу. 

Додала је да квалитет живота жена на селу представља кључ руралног развоја и развоја пољопривреде, те да је задатак државе да обезбеди балансирано улагање у рурални развој, што није само пољопривреда, већ подстичање повећања власништва над имовином од стране жена.

Као позитиван пример у Србији, Михајловић је навела пројекат "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима", који је покренула као потпредседница Владе. 

"Свим својим пословним партнерима поклањам рукотворине које израђују жене са села. На тај начин не само да чувамо културно наслеђе, већ помажемо да рад жена на селу буде вреднован и плаћен", навела је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво