"Србија добар пример реституције жртвама Холокауста"

Имплементација новог Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста значајна је за Израел, пре свега због утичаја тог закона на побољшање положаја јеврејске заједнице, као и доброг примера другим земљама да следе модел који је Србија установила, изјавила је амбасадорка Израела Алона Фишер Кам.

Алона Фишер Кам је, након састанка са директором Агенције за реституцију Страхињом Секулићем, оценила тај закон успешним, и навела да је важно да амбасада настави отворену комуникацију са Агенцијом за реституцију о свим проблемима јеврејске заједнице.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да су усвојена законска решења таква да покривају све ситуације у вези са имовином јеврејске заједнице. 

"Судбину јеврејске заједнице и послератне догађаје у вези са одузимањем имовине посматрали смо заједно и то је посебност решења које смо донели, а које је сада признато свуда у свету", подвукао је Секулић. 

Додао је да је Србија желела да отклони све последице Холокауста, и да ту имовину преда јеврејским општинама на управљање, где ће ти приходи од имовине, како је додао, бити коришћени за меморијалне, едукативне, и у сврхе помоћи преживелим члановима јеврејске заједнице. 

"Један део Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста представља и новчана помоћ јеврејским заједницама у износу од 950.000 евра годишње наредних 20 година", објаснио је Секулић и додао да је тај модел прихватљив за Србију, а да је за њега добила и разумевање од стране међународних партнера.

Према његовим речима, јасно је да поступак реституције није у потпуности праведан, али исто тако је јасно да су могућности Србије такве да не може све да обештети. 

"Реситуција Србију кошта скоро 19 милијарди евра, и то је трошак који она не може да поднесе, због чега су тражена најбоља могућа решења", рекао је Секулић. 

Коментаришући предлоге Министарства финансија о увођењу супституције, Секулић је објаснио да се не ради о званичном ставу министарства, већ једном од предлога, али да он сматра да то није могуће. 

Састанку је присуствовао и председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, који је изразио задовољство сарадњом тог савеза са Агенцијом за реституцију, нарочито у, каже, делу који се тиче новог закона о враћању имовине жртвама Холокауста. 

"Ово је јединствени закон који је Србија донела, не само у региону, већ и у свету", истакао је Сабадош и додао да је циљ охрабрити друге земље да донесу такав закон који значи исправљање дугогодишње неправде.

број коментара 0 пошаљи коментар