Сахрањен патријарх српски Павле

У манастиру Раковица сахрањен Његова светост патријарх српски Павле. Испред Храма светог Саве служено опело. Од патријарха Павла опростили су се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, патријарх васељенски Вартоломеј и председник Србије Борис Тадић. Неколико стотина хиљада грађана испратило преминулог српског патријарха.

Србија се данас опростила од Његове светости Патријарха српског Павла. Крај његовог одра у Саборној цркви прошло је пола милона људи, а стотине хиљада грађана на улицама Београда опростило се од верског поглавара који је због световне скромности и монашке преданости јеванђеоским вредностима називан "свецем који хода".

Патријарх српски Павле сахрањен је око 14 часова у манастиру Раковица у Београду.

Тело патријарха Павла положено је крај гроба патријарха Димитрија, који се на челу Српске православне цркве налазио од 1920. до 1930. године.

Помен су служили васељенски патријарх Вартоломеј и митрополит црногорско - приморски Амфилохије са архијерејима и свештенством, а прочитана је порука патријарха Московског и сверусије Кирила.

Сахрани су присуствовали сви епископи СПЦ и држвани врх Србије - председник Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и председница парламента Славица Ђукић-Дејановић, као и бивши премијер Србије Војислав Коштуница и премијер Републике Српске Милорад Додик.

Током сахране двориште је било пуно грађана, а испред манастира је било неколико хиљада људи који нису могли да уђу у двориште, али су дочекали долазак ковчега са телом патријарха Павла.

Сахрана је обављена без присуства камера и без преноса на телевизији.

Опело код Храма светог Саве

Хиљаде грађана окупиле су се у раним јутарњим часовима испред Храма светог Саве, где се служило опело упокојеном патријарху српском Павлу.

Опело патријарху Павлу, служили су патријарх васељенски Вартоломеј и чувар трона Српске правсолавне цркве митрополит Амфилохије са епископима и свештенством. Опело је почело у 11 сати на платоу испред Спомен-храма светог Саве у присуству десетина хиљада грађана.

Молитву за покој душе патријарха Павле саслуживали су и поглавари других православних цркава, патријарх Румунске православне цркве Данило, архиепископ Албанске православне цркве Анастасиос и митрополит Православне цркве чешких земаља и Словачке Христифор.

У  опелу су чинодејствовали и митрополити Руске православне цркве, мински и слуцки Филарет, Јерусалимске патријаршије Исахије, Александријске патријаршије Петар и Грузијске патријаршије митрополит Герасим, а у име Атинске и Кипарске архиепископије митрополити Еласоноса Василије и Пафоса Георгије.

У званичној делегацији Свете горе Атонске били су игуман Светог манастира Пантократора, архимандрит Гаврило, игуман Светог манастира Филотеја, архимандрит Никодим и јеромонах Серафим Хиландарац.

Америчку православну цркву представљали су епископ Квебека Иринеј и архимандрит Закхеј, а Конференцију европских цркава генерални секретар Колин Вилијамс.

Опелу је присуствовао председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, стотинак посланика Скупштине Србије из свих парламентарних странака, државне делегације земаља у окружењу, као и министари који су се пешке из Владе Србије упутили ка Светосавском платоу.

Испред Храма светог Саве били су породица Карађорђевић, градоначелник Београда Драган Ђилас, председник Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и представници свих посланичких група у парламенту.

У Саборној цркви служена заупокојена литургија 

У београдској Саборној цркви, пред одром патријарха српског Павла служена је заупокојена литургија коју је предводио Његова светост патријарх васељенски Вартоломеј, уз саслужење митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Литургију, која је почела у 7.30 часова, служили су и сви архијереји СПЦ из земље и велики број из расејања.

Литургији је присуствовао и велики број верника, бројни државници и високе црквене и верске делегације из земље и иностранства.

Отворени ковчег са телом патријарха из Саборне цркве изнет је у 9 и 50 часова. Ковчег су изнели  епископи СПЦ. Испред цркве је већ била формирана поворка коју предводе црквени великодостојници.

Десетине хиљада грађана од јутра је окупљено испред цркве и у околним улицама.

Погребна молитвена поворка кренула је најављеном трасом, улицама кнеза Симе Марковића, Поп Лукином и Бранковом улицом до Зеленог венца.

Погребна кола зауставила се у близини Народне библиотеке, одакле је ковчег са телом патријарха Павла пренет на плато испред Спомен-храма на Врачару, где је у 11 часова почело опело. 

Испраћај у манастиру Раковица

И у порти манастира Раковица грађани су од јутарњих часова одавали пошту и палили свеће за покој душе поглавара Српске православне цркве.

У манастиру Раковица литургију је јутрос служио епископ липљански Теодосије.

Грађани који су присуствовали литургији остали су у манастирској порти како би присуствовали последњем испраћају српског патријарха.

Од Храма светог Саве ковчег са патријарховим посмртним остацима, у пратњи црквених великодостојника, прошао је преко Булевара ослобођења, Аутокоманде, Трошарине и потом улицама Црнотравском, Борском, Мишка Крањца и Патријарха Димитрија.

На основу одлуке Одбора за организовање сахране патријарха српског Павла, Радио-телевизија Србије директно је преносила сахрану, а преузимање сигнала преноса, као и коришћење снимка, омогућено је свим домаћим и страним електронским медијима.

Интернет портал РТС-а, такође је, путем видео стрима, преносио сахрану.