Неопходан катастар клизишта

Трећина територије у Србији под ризиком је од клизишта, упозоравају стручњаци, а са сваком новом поплавом активирају се нова. У надлежној Владиној канцеларији наводе да су од 2014. до данас, у сарадњи са локалним самоуправама, санирали 44 клизишта, а процењује се да их у Србији има око 30.000.

Када ћемо знати где не треба градити и на какву помоћ државе могу да рачунају грађани који су оштећени услед елементарне и друге непогоде?

Грађевинску дозволу за изградњу куће добили су 1968. године, а решење да се из ње иселе готово пола века касније. Гојко Крњајић са супругом живи у насељу Умка и то у најопаснијој зони активног клизишта. Надлежни су им још пре око три године забранили да ту живе због, како је наведено, опасности по живот и здравље људи и безбедности суседних објеката и околине.

Иако се причало да ће их преселити, због чега су, кажу, предали обимну документацију и платитили бројне таксе, ништа се није померило с мртве тачке. Осим куће која тоне све дубље.

"Кад скувамо рибљу чорбу, не може котлић на сто ако се не подметне с друге стране нешто да се изравна, иначе чорба се излије напоље. Тако исто и тањири. Кад је тишина, стално чујете да негде нешто крцка. А кревети, окрећемо се узбрдо па нам не треба јастук", каже Гојко Крњајић.

Држава нема правни основ да помогне ни њему ни грађанима чији су објекти због клизишта оштећени или срушени пре 2014. године, кажу у Владиној Канцеларији за управљање јавним улагањима, јер су тек од те године, када су нас погодиле мајске поплаве, доношени закони који омогућавају држави да помогне онима који су претрпели штету услед елементарне и друге непогоде. И поред тога, надлежни нису у обавези да помогну.

"Није дејством, деловањем или неделовањем општине дошло до покретања клизишта, према томе не постоји одговорност, а с тога не постоји ни обавеза, постоји хумана људска обавеза државе да изађе у сусрет потребама људи и да им пружи помоћ у којој то држава може", каже Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Оно што држава не би смела, јесте да озакони објекте који су већ изграђени на клизишту без дозволе.

"Законом о озакоњењу је предвиђено да се не ради озакоњење на клизиштима, међутим, ако неко из локалне самоуправе треба да изврши легализацију, он ако није стручан, не може да зна да ли је нешто на клизишту или није. Локална самоуправа нема довољно стручних људи", наводи Добрица Дамњановић из Геолошког завода Србије.

Зато је неопходно да имају катастар клизишта, а на његову израду чекаће се годинама.

Према подацима Геолошког завода у Србији је у протеклој деценији пописано око 10.000 клизишта. Процењује се да их има готово 30.000. Ако се пописивање настави садашњом брзином, тек за 20 година могли бисмо да сазнамо колико има клизишта у Србији.

"Сигурно да је потребно преко два милиона евра, а што се тиче кадрова Геолошког завода, најмање четири до пет људи је потребно примити да би могли да одговоре том послу. Могли бисмо да рачунамо да би територија Србије била покривена за пет година", каже Велизар Николић из Министарства рударства и енергетике.

Стручњаци истичу да без катастра клизишта Србија не може да има ни тзв. карту хазарда и ризика. А та карта треба да одговори на кључно питање - који су терени у Србији неповољни за градњу, како би у тим зонама била забрањена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се