Игор Јурић: Наша борба траје, очекујемо да нас држава послуша

Председник фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић рекао је за РТС да су потписи за увођење доживотне казне затвора за убице деце и трудница прикупљени демократским путем, али да одговор није добијен ни после пет месеци.

Игора Јурића је трагедија, убиство ћерке Тијане, мотивисала да постане један до највећих бораца за заштиту деце и превенцију тешких кривичних дела. У фокусу Фондације коју је основао је и заштита жена и старијих грађана.

Прошло је пет месеци од када је Фондација прикупила потписе за увођење доживотне казне затвора за убице деце и трудница. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Игор Јурић рекао је, одговарајући на питање да ли очекује да се петиција нађе пред посланицима, да су били су локални избори и политичари су обећавали да ће радити у корист грађана и када глас треба да се да њима онда иде врло лако.

Прикупили само демократским путем, како и треба законом, 160.000 потписа, али још није добијен одговор, истакао је Јурић.

Рекао је да се узда у све ствари - прво председница Скупштине и министарка правде су жене и оне треба да "погурају" целу причу. Каже да је разговаро са њима и да су му чврсто обећале да су уз њега и да су за то да се о томе расправља, али да још није добио одговор.

"Ми ћемо ове недеље постати једно писмо свим релевантним политичким чиниоцима у Србији да видимо шта ће се са тим десити и уколико не добијемо одговор, припремамо се за другу опцију, али одустајања нема и да ће наша борба трајати бар док овај предлог измене кривичног законика дође до саме Скупштине", рекао је Јурић.

Јурић је рекао да желе да све законске процедуре, до којих као обични грађани можемо доћи, испунимо.

"Уколико испунимо све и уколико нас држава ни тада не послуша не знам шта да радим јер ово је круцијално питање нашег друштва. Нисам ја неко ко жели по сваку цену да измени један закон, али је питање врло важно јер је смртност деце у нашој земљи највећа у региону и о томе треба да се расправља", истакао је Јурић.

Огроман број починиоца тешких дела су повратници. "Када погледате ко сада служи казну од 40 година у нашим затворима - то су управо повратници", указао је Јурић.

"Ти повратници су они који злостављају нашу децу", истакао је Јурић.

Осврнуо се на случај, када је дете које је имало седам година, било сексуално злостављано годинама а починилац је добио 35 месеци затвора.

"Апелујем на државу, парламент да поведу рачуна о томе. Потписе су прикупиле у највећем броју случајева мајке и родитељи наше деце", истакао је Јурић.

О врбовању деце преко интернета 

Говорећи о врбовању деце путем интернета, Јурић је напоменуо да су обишли 300 школа и разговарали са десетинама хиљада деце и родитеља и свест смо подигли на виши ниво. Истакао је да има добру комуникацију и са државмном секретарком Татјаном Матић која разуме оно што видимо на терену и често уважава наше примедбе.

"Ово је важан проблем. Друштвене мреже нису само Фејсбук и Инстаграм, то је што родитељи мисле. Присутан сам на 24 мреже, а све сам чуо од деце у основним школама. Наша деца су на мрежама за које родитељи не знају", рекао је Јурић.

Основао је и регисар несталих. Не посвећује се дововљна пажња родитељима нестале деце ни самим жртвама, рекао је Јурић.

"Апеловали смо и на МУП да се сарадња побољша oko registra. Имамо десетак особа", закључио је Јурић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво