Три генерације Тошовића на радном задатку

Војо Тошовић из села Радаљево код Ивањице један је од ретких факултетски образованих пољоприредника из тог краја. Никада није планирао да напусти село. Завршио је агрономију, засновао породицу и остао на свом имају. У разноврсној производњи свакодневно раде све три генерације Тошовића.

Воли своје село, а стечена знања на факултету Војо Тошовић примењује на породичном имању у воћарској, сточарској и расадничкој производњи.

"Ја сам одрастао овде, на свом породичном имању. То ми је доста помогло приликом студирања, увек сам се паралелно и бавио производњом. Када сам завршио факултет, засновао сам породицу, вратио се овде и кренуо интензивније да радим, значи да подижемо пластенике", прича Војо.

У седмочланој породици сви раде на имању. Научени на рад и преданост земљи која их је одгајила и одшколовала, Тошовићи и најмлађе уче да им од малена помажу у свакодневним пословима.

"Помажем им пуно. Помажем им да пикирамо, да садимо, да сејемо, да бушимо...", каже Јована Тошовић.

И мали Јован је спреман да помогне. "Кад дођем из школе тату питам, кад га видим у пластенику, треба ли шта да се ради, он каже треба или не треба", рекао је Јован.

Николина више воли да ради у кухињи. "Могу да радим у пластенику и то, али ја сам већи љубитељ распремања по кући и прављења колача", истакла је Николина.

Производњу су организовали током целе године. Од краја јануара, од топлих леја, расаде, до садње на пољима и бербе смењују се културе. Поред тога баве се и сточарством и тврде да се на селу може лепо живети.

"Имамо сад тренутно три краве и могу да вам кажем – све сам на оловку стављала. Врло лепа једна плата може да се организује од тога. Мени је жао кад неко напусти свој дом, своју земљу и кућу и оде даље. Мислим, може да се живи. Само слога и договор", указује Зорица Тошовић.

За три генерације Тошовића срећа је, кажу, да су сви на окупу. У питомом Радаљеву имају и засаде шљиве и малине, па посла увек има.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво