Повереница: Жене не треба да се кажњавају због материнства

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су жене и даље у врху по броју притужби због дискриминације и немогућности напретка на послу, првенствено због одласка на породиљско одсуство.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да жене не треба да буду кажњаване због материнства, те да се то може постићи већим бројем радних места и контролом надлежних.

Навела је да ће следеће недеље бити поднет годишњи извештај, у којем су жене и даље у врху по броју притужби због дискриминације и немогућности напредовања због одласка на породиљско одсуство, као и због случајева добијања отказа због породиљског, односно неге детета.

Истакла је да је неопходно да се обезбеди бољи приступ здравственој заштити и другим сервисима подршке, као и системима заштите од насиља, које је, како је оценила, и даље велики проблем.

"Имамо пуно разлога да славимо досадашња достигнућа", рекла је Бранкица Јанковић.

Много тога се може када се жели и када жене отклоне све препреке, пре свега у својој глави, рекла је повереница и истакла да не постоје структурне препреке које жене спречавају да узму учешће у политичком, економском и јавном животу.

Додала је да се данас из Лучана, једне од 12 општина на чијем су челу жене, вратила охрабрена.

"Имала сам прилику да видим само два мушкарца у улози помоћника председника Oпштине Лучани, где већину јавних установа и предузећа воде жене. Наравно да ни таква слика није добра да немамо родни баланс, али је једна добра порука јер је у већини локалних самоуправа ситуација потпуно другачија", рекла је Јанковићева и поновила да је ово пример охрабрења.

Упитана да ли су превелика очекивања од новог Закона о родној равноправности, на који се већ годинама чека, повереница је рекла да јесте време да добијемо нови закон, али да очекивања јесу превелика и да су тако и представљена.

"Сагласна сам са изјавом председнице Народне скупштине да је Србија спремна за бољи и унапређени закон, али није у реду да пошаљемо наду како ћемо све решити када се донесе један закон", навела је Бранкица Јанковић.

Свим грађанима и грађанкама је честитала Осми март и истакла је да ће свима бити боље када имамо бољи приступ социјалној и здравственој заштити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво