Повереница: Жене не треба да се кажњавају због материнства

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су жене и даље у врху по броју притужби због дискриминације и немогућности напретка на послу, првенствено због одласка на породиљско одсуство.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да жене не треба да буду кажњаване због материнства, те да се то може постићи већим бројем радних места и контролом надлежних.

Навела је да ће следеће недеље бити поднет годишњи извештај, у којем су жене и даље у врху по броју притужби због дискриминације и немогућности напредовања због одласка на породиљско одсуство, као и због случајева добијања отказа због породиљског, односно неге детета.

Истакла је да је неопходно да се обезбеди бољи приступ здравственој заштити и другим сервисима подршке, као и системима заштите од насиља, које је, како је оценила, и даље велики проблем.

"Имамо пуно разлога да славимо досадашња достигнућа", рекла је Бранкица Јанковић.

Много тога се може када се жели и када жене отклоне све препреке, пре свега у својој глави, рекла је повереница и истакла да не постоје структурне препреке које жене спречавају да узму учешће у политичком, економском и јавном животу.

Додала је да се данас из Лучана, једне од 12 општина на чијем су челу жене, вратила охрабрена.

"Имала сам прилику да видим само два мушкарца у улози помоћника председника Oпштине Лучани, где већину јавних установа и предузећа воде жене. Наравно да ни таква слика није добра да немамо родни баланс, али је једна добра порука јер је у већини локалних самоуправа ситуација потпуно другачија", рекла је Јанковићева и поновила да је ово пример охрабрења.

Упитана да ли су превелика очекивања од новог Закона о родној равноправности, на који се већ годинама чека, повереница је рекла да јесте време да добијемо нови закон, али да очекивања јесу превелика и да су тако и представљена.

"Сагласна сам са изјавом председнице Народне скупштине да је Србија спремна за бољи и унапређени закон, али није у реду да пошаљемо наду како ћемо све решити када се донесе један закон", навела је Бранкица Јанковић.

Свим грађанима и грађанкама је честитала Осми март и истакла је да ће свима бити боље када имамо бољи приступ социјалној и здравственој заштити.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 09. мар 2018, 10:25)
глас разума [нерегистровани]

Матерински додатак

Уколико заиста желимо да учинимо нешто за равноправнији положај и третман жена, а уједно да имамо и добар подстицај за рађање у борби против беле куге, мислим да би требало озбиљно размислити о могућности увођења материнског додатка, којег би свака жена која се оствари као мајка требала примати редовно сваког месеца. Основа би требала бити барем 12000 дин. месечно кад роди прво дете, а за свако наредно да се увећа за 4000-5000 дин. тако да би за двоје деце примала 17000 за троје 22000 итд. Како које дете достигне пунолетство тако се додатак опет смањује за исте износе за које се и увећавао. С' тиме што кад сва деца наврше пунолетство жени треба опет оставити трајни, доживотни додатак од рецимо неких 5000-6000 дин. као допринос томе што су цео живот мање плаћане од мушких колега за исте послове, па ће и мању пензију примати. Граница би могла бити рецимо код примања од 80000 дин. и преко тога, онда се мајкама само исплаћује 5000 дин. основни месечни додатак без обзира на број деце. 

(четвртак, 08. мар 2018, 22:36)
Milan [нерегистровани]

Dodatak

A da zemlja Srbija razmisli malo o decijem dodatku?! Zamislite kada bi donela zakon, da se deci isplaćuje dodatak po detetu, uzmimo u visini od 50€ mesecno. I tako svaki mesec, sve dok se dete školuje.... Bilo bi lepo. Tako rade Svajcarci. Kod njih zavisi u kom kantonu živite. Za kanton Cirih je 200 CHF po detetu, svaki mesec....

(четвртак, 08. мар 2018, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

Sramota za drzavu

Moja zena treba da rodi dete oko 10. juna i nece dobiti podsticaj za prvo dete jer zakon koji je donet u januaru 2018. pocije da vazi tek od 1.jula. Generalno je sramota kako se ova zemlja odnosi prema trudnicama, ali glavno da se prica da treba da nas ima vise jer izumiremo.