Ђорђевић: Извињавам се женама које сам ненамерно увредио

Министар Зоран Ђорђевић је путем саопштења за медије упутио извињење свим женама у Србији, које је, каже, ненамерно увредио прочитавши песму Јована Дучића.

Неопрезно цитирана песма је увредила жене, што ни једног тренутка није била моја намера, навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, те поручио да жели да упути извињење свим женама које је његов гест повредио.

"Желим да се извиним свим женама које је мој гест повредио. То нису ни моје, а ни вредности Владе Србије", поручио је министар Ђорђевић.

Уз извињење министар поручује да остаје дубоко посвећен свему што Влада Србије и председница Владе чине на еманципацији жена, оснаживању њиховог положаја у друштву и постизању пуне равноправности, што, закључио је, јесте једна од основних вредности нашег друштва.

Министар Ђорђевић је раније данас био домаћин националне конференције "Жене из руралних крајева - равноправне грађанке Србије", а након уводних речи обратио се женама и, како је рекао, искористио прилику да прочита неколико цитата Јована Дучића и Иве Андрића посвећених женама.

На то његово обраћање реаговало је Координационо тело за родну равноправност, које води потпредседница владе Зорана Михајловић, а које сматра да је непримерен био цитат који је Ђорђевић "поклонио" женама поводом 8. марта.

Из Координационог тела су поручили министру да је недопустиво да било ко каже да су жене склоне да се предају и онима који су им "физички немили", или да жене воле богаташе, јер су оне сироте или, пак, да се жене паметних боје, а да подлежу јачем уместо лепшем и умнијем.

Повереница упозорила на непримерене цитате

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је на "крајње увредљиве и непримерене цитате" које је министар Ђорђевић употребио на конференцији поводом Међународног дана жена.

Без обзира на то што их је написао Јован Дучић, овакви ставови од пре једног века омаловажавају и вређају достојанство свих жена у нашем друштву, наводи Повереница у саопштењу за медије које је насловљено као "Упозорење".

"Уместо да се сузбијају, на овај начин се грубо подржавају родне предрасуде о неравноправности жена", сматра Јанковић.

Поручује да, имајући у виду да су жене у великој мери изложене дискриминацији и да се у јавном простору и даље изложене дискриминаторним и сексистичким изјавама, учесници јавног и политичког живота морају да буду додатно одговорни за сваку изговорену реч и дужни су да доприносе разградњи родних стереотипа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара