Ђорђевић: Извињавам се женама које сам ненамерно увредио

Министар Зоран Ђорђевић је путем саопштења за медије упутио извињење свим женама у Србији, које је, каже, ненамерно увредио прочитавши песму Јована Дучића.

Неопрезно цитирана песма је увредила жене, што ни једног тренутка није била моја намера, навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, те поручио да жели да упути извињење свим женама које је његов гест повредио.

"Желим да се извиним свим женама које је мој гест повредио. То нису ни моје, а ни вредности Владе Србије", поручио је министар Ђорђевић.

Уз извињење министар поручује да остаје дубоко посвећен свему што Влада Србије и председница Владе чине на еманципацији жена, оснаживању њиховог положаја у друштву и постизању пуне равноправности, што, закључио је, јесте једна од основних вредности нашег друштва.

Министар Ђорђевић је раније данас био домаћин националне конференције "Жене из руралних крајева - равноправне грађанке Србије", а након уводних речи обратио се женама и, како је рекао, искористио прилику да прочита неколико цитата Јована Дучића и Иве Андрића посвећених женама.

На то његово обраћање реаговало је Координационо тело за родну равноправност, које води потпредседница владе Зорана Михајловић, а које сматра да је непримерен био цитат који је Ђорђевић "поклонио" женама поводом 8. марта.

Из Координационог тела су поручили министру да је недопустиво да било ко каже да су жене склоне да се предају и онима који су им "физички немили", или да жене воле богаташе, јер су оне сироте или, пак, да се жене паметних боје, а да подлежу јачем уместо лепшем и умнијем.

Повереница упозорила на непримерене цитате

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је на "крајње увредљиве и непримерене цитате" које је министар Ђорђевић употребио на конференцији поводом Међународног дана жена.

Без обзира на то што их је написао Јован Дучић, овакви ставови од пре једног века омаловажавају и вређају достојанство свих жена у нашем друштву, наводи Повереница у саопштењу за медије које је насловљено као "Упозорење".

"Уместо да се сузбијају, на овај начин се грубо подржавају родне предрасуде о неравноправности жена", сматра Јанковић.

Поручује да, имајући у виду да су жене у великој мери изложене дискриминацији и да се у јавном простору и даље изложене дискриминаторним и сексистичким изјавама, учесници јавног и политичког живота морају да буду додатно одговорни за сваку изговорену реч и дужни су да доприносе разградњи родних стереотипа.

број коментара 10 пошаљи коментар
(петак, 09. мар 2018, 20:20)
Hajduk Veljko. ymous [нерегистровани]

Cucuk Stana

Ducic i Andric su odlicni poznavaoci zena,kao i Njegos. Oni su to otkrili u vremenima kada zena nije imala nikakva prava.A sada kada je sve to tako ocigledno,vi cete da osporite jednog Ducica,Nobelovca,Njegosa...vi iz "RIJALITIJA".Ajde bre......

(четвртак, 08. мар 2018, 23:50)
anonymous [нерегистровани]

Браво министри

А шта да раде и жене и мушкарци у Србији кад се два министра у Влади Србије месецима препуцавају око закона о родној равноправности? Да ли је је за тај закон надлежно ресорно министарство или координационо тело министарке која води сасвим други ресор? Ако би сад неки други министар основао координационо тело за грађевину како би реаговало министарство грађевине?
Сад ће још и Дучић да се избаци из лектире јер није поштовао жене у складу са достигнућима "система вредности". Иначе, Дучићев цитат би данас у потпуности могао да се примени и на мушкарце у владајућем "систему вредности".

(четвртак, 08. мар 2018, 22:23)
dannyfischer [нерегистровани]

ostavka ministre

pola Srbije si uvredio pa se sad izvinjavas....odlazi da dodje neko bolji..

(четвртак, 08. мар 2018, 22:16)
Mims [нерегистровани]

Povodom izjave ministre Djordjevića

Nažalost, ministar Djordjevic je u pravu, da citirajući Dučića i Andrića o ulozi i položaju žena, u velikoj meri je u pravu. 

(четвртак, 08. мар 2018, 22:08)
Ana [нерегистровани]

Nije on za ministra

Vređa žene na Dan žena!

(четвртак, 08. мар 2018, 22:00)
anonymous [нерегистровани]

Истина боли...

Све што је рекао министар, на жалост и свиђало се неком или не, стоји...

(четвртак, 08. мар 2018, 21:25)
anonymous [нерегистровани]

Eee

Kako se samo lepo ilustrovao izabranim citatima i otklonio svaku sumnju u dobre namere i lepotu i uzvišenost stavova koje gaji prema tim čudnim bićima ženskoga spola!

(четвртак, 08. мар 2018, 21:13)
anonymous [нерегистровани]

Strašno

Ja ne znam čemu ovo vodi? Na dobro sigurno ne. Žene koliko vidim samo su zanemarene i ugrožene na medijima, na ulici mi ne deluje tako...na sreću?!

(четвртак, 08. мар 2018, 20:30)
anonymous [нерегистровани]

O zemljo Srbijo

Hajde politicari prestanite ako Boga znate.Stigao vam diktat sa zapada da nas posle zastite prava LGBT osoba, sad malo zamajavate sa pravima zena kao da su one do danas bile tretirane poput zivotinja, eto takav utisak se stice kad se pogleda ova feministicka propaganda.Boga mu, kako li zene ovako diskriminisane na svakom koraku prezivese i opstase tolike hiljade godina?Moja zena se smeje kad slusa i gleda ove price.

(четвртак, 08. мар 2018, 19:52)
Sinisa [нерегистровани]

Gde bas Ducica

Ducic je o mnogi temama imao u najmanju ruku cudne stavove,a njegovo nipodastavanje zena je opste poznato!