Стабилно стање у општинама сa ванредном ситуацијом

У општинама у којима је због пораста водостаја на рекама уведена ванредна ситуација стање је данас стабилно, оцењено је на седници Владе Србије, уз констатацију да су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а у приправности.

Припадници Сектора за ванредне ситуације ће благовремено реаговати уколико дође до пораста водостаја бујичних потока и река, који би могао да проузрокује евентуалне поплаве, речено је у Влади Србије, а наводи се у саопштењу са седнице.

Уз подсећање да је ванредна ситуација проглашена у општинама Прокупље, Дољевац, Житорађа, Зајечар, Неготин и Бољевац, али да је у последњих 24 сата стање стабилно, наведено је и да се ванредна одбрана од поплава спроводи на сливу Јужне Мораве, Тимока, Нишаве, Јабланице и Топлице.

Чланови Владе информасани су да је Сектор за ванредне ситуације ангажован на достављању хране и лекова грађанима, асистенцији хитним медицинским службама, црпљењу воде из угрожених објеката и пуњењу џакова са песком како би били ојачани насипи и бедеми.

Иначе, од почетка снежних падавина до данас, ватрогасци-спасиоци евакуисали су 109 особа, и то 29 из Дољевца, 75 из Прокупља, док је пет лица евакуисаних из Ћићевца у току дана враћено у своје домове, саопштено је на седници.

Премијерка Ана Брнабић и чланови владе упознати су са налогом команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да сви штабови за ванредне ситуације хитно предузму све неопходне превентивне и оперативне мере, како би се смањио ризик од евентуалних поплава које могу настати услед топљења снега и раста водостаја на рекама.

Драгана Сотировски из Окружног штаба за ванредне ситуације каже да је у нишком насељу 9. мај, где су угрожена домаћинства због обилних падавина, неопходан колектор.

"Окружни штаб предузима све да се поставе пумпе које могу да извуку воду и покушава да алармира све институције да обиђу терен", истакла је Сотировски апелујући на надлежне да што чешће шаљу воду на анализу како би се избегле последице по здравље људи.

"Ванредне мере нису уведене јер сматрамо да можемо да пружимо помоћ насељу, а порука људима је да буду стрпљиви", напомиње Сотировски.

Када је реч о општини Дољевац где је и даље на снази ванредна ситуација, Сотировски наводи да је тамо у клизишту оштећено укупно пет кућа од којих две нису за живот.

Велика Морава код Багрдана изнад границе редовне одбране

Водостај Велике Мораве опада код Варварина, расте према ушћу у Дунав, а код Багрдана (Јагодина) је превазишао границу редовне одбране од поплава.

Начелник Одељења за ванредне ситуације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је Танјугу да код Багрдана "још није проглашена одбрана, али је дато упозорење надлежним службама да појачају стално присуство и дежурство на том делу".

Навео је да ниво Мораве данас стагнира, да се сутра очекује незнатан пораст, те да се река није нигде излила, осим на небрањенин местима, која су предвиђена за то.

Кушић је додао да је поново отворен локални пут Чепуре-Рашевица код Параћина, који је био поплављен,"јер се вода повукла".

Додао је да је понегде вода ушла у неке објекте, који су изграђени између обале и насипа где је свака изградња забрањена, што може довести до проблема због евакуације људи и ствари.

Према подацима локалне Хидролошке станице у Багрдану, водостај Велике Мораве је данас 502 центиметра, за девет центиметара већи него јуче и превазишао је редовну одбрану од поплаве, која ступа на снагу када водостај у овом делу тока пређе 500 центиметара.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Србије, водостај Велике Мораве код Враварина је 219 центиматара, 32 центиметаара нижи него јуче, код Ћуприје је 352 центиметра и већи је за 40 центиметара, код Љубичевског моста (Пожаревац) је 124 центиметра и већи за 40 центиметара од јуче.

У Поморављу од ноћас пада киша без престанка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво