Савет усвојио Стратегију за подстицај рађања

Савет за популациону политику, којeм је председавала премијерка Ана Брнабић, усвојио је ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама.

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници Владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму него претходне године.

Иначе, трећој седници Савета присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику.

На седници Савета се, наводи се, дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а премијерка Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената будућим миграционим кретањима, како унутар Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.

Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016.

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику.

Резултати ће бити представљени током маја ове године.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 19:26)
anonymous [нерегистровани]

Ponavljam

Tekst deluje deklarativno i nisam zadovoljna. Nista znacajno nisam procitala. Uglavnom je to neka prica u kojoj nema konkretnih mera. Ja sam majka kojoj je troje dece otislo,posle zavrsenih fakulteta,u inostranstvo. Verujte da nemam nadu da ce se nesto znacajno uraditi.