"Жене велики потенцијал за развој Србије"

Кључни кораци ка родној равноправности назив је новог трогодишњег пројекта ЕУ, који је почео на Међународни дан жена, а у циљу даљег оснаживања положаја жена у Србији. Жене представљају велики потенцијал за укупан развој, а пре свега економски, изјавила министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици рекао да су данас жене изложене насиљу, дискриминацији, присилним браковима, и генерално неједанкости.

Пројекат финансира ЕУ са два милиона евра бесповратне помоћи, а обележавању почетка пројеката у Југословенској кинотеци присуствовали су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, државни секретар у Министарству грађевинарства Миодраг Поледица и заменица регионалне директорке "UN Women" Сабрин Фрејзер.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић обратила се видео-поруком. 

Јоксимовићева се поводом Међународног дана жена осврнула на често постављано питање у Србији о томе да ли је овај празник још актуелан и да ли га треба обележавати.

"Мислим да је овај празник и данас важно обележавати зато што права жена свуда у свету још нису до краја остварена – ни политичка, ни социјална, ни економска. У том смислу 8. март задржава значај широм света", сматра Јоксимовићева.

Каже да у Србији жене представљају велики потенцијал за укупан развој, а пре свега економски.

"Иако су жене већина у укупној популацији, оне су заправо мањина на тржишту рада. То је неодрживо и не води економском развоју. Морамо да унапредимо родну равноправност у смислу друштва једнаких шанси, што је једна значајна европска вредност", рекла је Јоксимовићева.

У том смислу је поменула да је Влада Србије донела два важна документа чији је циљ оснаживање положаја жена у Србији, а то су Национална стратегија за родну равноправност и оснаживање жена за период од 2016-2020. и Национална стратегија за развој малих и средњих предузећа, која је важна за економско оснаживање жена.

"Поред новца из буџета који смо одвојили за ове програме, ЕУ као наш највећи партнер издвојила је још два милиона евра бесповратних средстава кроз претприступне фондове (ИПА), како за јачање институционалног оквира за родну равноправност жена тако и за директне донације за развој женског предузетништва, менторства, посебно за жене у руралним подручјима", објаснила је Јоксимовићева.

Она је уверена да ће додатни новац из ЕУ помоћи да тема родне равноправности буде покренута не само као медијска прича, већ да ће послужити за конкретно економско оснаживање жена и унапређење предузетничког духа наших жена, за које каже да су способне и имају капацитете и знања за многе послове.

Указала је и да Министарство на чијем је она челу има добру сарадњу са Координационим телом за родну равноправност које води министарка Зорана Михајловић, те подсетила да је она прва покренула питање родне равноправности када је пре три године Координационо тело формирано.

"Још радити на родној равноправности" 

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици сагласио се са министарком Јоксимовић да још треба радити на родној равноправности, наводећи да су и данас жене изложене насиљу, дискриминацији, присилним браковима, и генерално неједанкости.

"Жене још немају одговарајући приступ тржишту рада, економији, образовању... Са овог места подстичемо једни друге да наставимо да радимо на овим битним циљевима. Једнакост између мушкараца и жена је суштински елемент вредности ЕУ", указао је Фабрици.

Ослањајући се на статистику Европске комисије, Фабрици је поменуо да је 66 одсто жена запослено на тржишту рада, али да нису још оствариле своју пуну економску независност, те да жене у ЕУ зарађују у просеку 16 одсто мање него мушкарци.

Рекао је и да је подршка ЕУ Србији на путу ка придруживању чврста и јасна и похвалио досадашњи напредак Србије на пољу родне равноправности, подсетивши да је једина земља која није чланица ЕУ, а која је увела индекс праћења родне равноправности, покренула Националу стратегију родне равноправности и да је усвојила родно одговорно буџетирање.

Видео-поруком огласила се министарка грађевинарства и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић која је истакла да је Србија доста урадила на пољу родне равноправности у последњих неколико година, али и да Србију очекује доста посла.

"Са партнерима попут "UN Women" и Делегацијом ЕУ у Србији, померали смо границе. Јачали смо механизме за родну равноправност, први пут смо увели мере на које можемо бити поносни – индекс родне равноправности, родно одговорно буџетирање или, ономе што нас од данас чека, а то је реализација ИПА програма вредног два милиона евра", рекла је Михајловић.

Пројекат ће се спроводити у сарадњи Координационог тела родне равноправности Владе Србије и организације "UN Women", те је Сабрин Фрејзер из те организације истакла да је данас у Србији покренута још једна кампања која треба да унапреди положај жена, а под називом "Он за њу".

Према њеним речима, циљ кампање је да у побољшање положаја жена укључи мушкарце из различитих категорија – економије, политике, спорта, јер су, каже, мушкарци и жене у овој борби партнери.

Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, приметио је да су упркос напретку који је остварен на пољу родне равноправности, жене у Србији и даље жртве насиља, али и да се често у разговору за посао сусрећу с питањима да ли су браку, планирају ли децу, што су, каже, проблеми које мушкарци немају. 

"Наше жене су способне и јаке, спремне да доносе много одговорније одлуке него што су до сада то радиле, али потребно је још унапредити законодавни оквир, имамо стратегију родне равноправности и акциони план и једна смо од првих земаља у Европи која уводи родно буџетирање", закључио је Поледица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи