Селаковић: Универзитет у Приштини највећи развојни потенцијал

Генерални секретар председника Србије, Никола Селаковић, наводи да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, највећи развојни потенцијал у јужној српској покрајини.

Студентима јединог Универзитета на српском језику на Косову и Метохији треба више простора и боља инфраструктура за усавршавање. Најважније питање за њих је останак Универзитета у образовном систему Републике Србије.

"Да је то једна од оних црвених линија коју нећемо, нити можемо прећи. Ни по коју цену", рекао је студент проректор Немања Бишевац.

Студент Филозофског факултета Драгиша Тмушић каже да је током три године студирања видео да је жила која покреће Косовску Митровицу Универзитет.

"Без Универзитета нема било каквих услова за живот и за напредак", каже Тмушић.

Студентима са Космета треба професионално усавршавање у иностранству, и пасоши Србије са којима могу да путују без виза.

"Универзитет у Косовској Митровици је оно што је наше и будите уверени, ни Митровицу, ни Универзитет не дамо. А колико ћемо остати и опстати у тој борби, зависи од сваког од нас, јер као што Ђура Даничић рече: за отаџбину се не гине само на бојном пољу", рекао је Селаковић.

Никола Селаковић је након округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ, који је одржан у Косовској Митровици, рекао да је тај универзитет "инкубатор у којем се образује највећи број младих људи у том делу Србије.

"Људи који су вољни, жељни да учествују у креирању своје будућности, решавању проблема који су наслеђени из прошлости, који су вољни и жељни да помогну својој држави да опстане тамо где још увек постоји на КиМ и да се брани и да има став у будућности, какав није имала у прошлости", рекао је Селаковић.

Наводи да је у Косовску Митровицу дошао први пут као студент 2005. године, те да је долазећи претходних година видео да се и Митровица у последњих пет година мења на боље.

"Услови у којима ради Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Митровици су из дана у дан бољи. Нису још увек онакви какви желимо да буду, али ако не верујете ви дођите на Медицински факултет и видећете да је овде створено нешто што није постојало пре пет година и што је било ледина", рекао је генерални секретар председника Србије.

Додаје да је то резултат политике коју је водио и води Александар Вучић, прво као премијер, а сада као председник Србије.

"У унутрашњем дијалогу  битно да учествује и српски народ са КиМ"

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев рекао је да је веома битно да у унутрашњем дијалогу учествује и српски народ са КиМ, те да је у том смислу данашњи разговор са студентима веома битан.

"Без образовног система Србије на КиМ не можемо да остварујемо оно што желимо када је у питању наш народ на КиМ", рекао је Козарев.

Потпредседник покрајинске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је навео да мишљена и размишљања Срба са свих делова Косова и Метохије нису иста, али да имају заједнички циљ, а то је, каже, да у будућности Срба као народа буде више.

"Да би нас било више морамо да узмемо у обзир све оно што ће допринети постизању тог циља. У том смислу је јако важно образовање", рекао је Јевтић.

Говорећи о повратку расељених Срба на КиМ, Јевтић је рекао да је то компликовано питање, те да у том смислу поред економских и безбедносних проблема, један од већих је узурпирана имовина.

"У исто време колико нам је важан повратак, важан нам је и останак, а останак је управо ово - Универзитет у Митровици, млади људи који су будућност и ако њих задржимо послаћемо јасну поруку да је живот овде могућ, па ће се тако и они који данас можда не желе и не могу, у будућности вратити на КиМ", рекао је Јевтић.

Универзитет на српском језику у Приштини, од 99 године је у Косовској Митровици. У том граду данас је десет факултета и више од десет хиљада студената. Најбољи од њих имају могућност смештаја у студентским домовима и исхрану и претеће садржаје - све оно у чему уживају и њихове колеге у централној Србији 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво