У Србији ће бити регионални центар за одржавање "Ербасових" хеликоптера

Завод "Мома Станојловић" биће регионални центар за одржавање "Ербасових" хеликоптера, изјавио је министар одбране Александар Вулин, који се састао са Сезаром Санчезом Лопезом, потпредседником компаније "Ербас" за југоисточну Европу и Израел.

"Веома смо задовољни нашом сарадњом и, када је у питању набавка хеликоптера Х-145М, све иде по плану и до краја године очекујемо два хеликоптера – један за Министарство одбране, а други за Министарство унутрашњих послова", рекао је Вулин.

Министар је додао да је посебно значајно што се сарадња с реномираном компанијом диже на један виши ниво, саопштено је из Министарства одбране.

Према његовим речима, Завод "Мома Станојловић" ће у будућности имати способност и могућност да постане регионални центар за одржавање "Ербасових" хеликоптера, али и за одржавање наших "газела" и биће у стању да значајно развије своје капацитете.

"То значи усвајање нових технологија и знања, запошљавање људи и наш излазак на трећа тржишта. Завод на тај начин заиста може да каже да ће имати сигурну будућност и то је оно што је за нас најважније, јер ви можете да купите хеликоптере, као и авионе, али да освојите технологију и да научите како се одржавају, како се с њима ради и зарађује на томе, е то можете да урадите само на овај начин и зато је то за нас од огромног интереса", нагласио је Вулин.

Подсетио је да је Министарство одбране наручило шест хеликоптера. Министарство унутрашњих послова добиће три хеликоптера, од којих је један за хитан медицински транспорт.

"Имаћемо четири борбена хеликоптера, а два ће бити намењена за спасавање и тражење. Сви ће бити опремљени најмодернијом техником. Купили смо изузетан нападачки систем, а биће опремљени и делом нашег наоружања", додао је Вулин.

Навео је да "управо радимо и договарамо се с немачким техничарима како да се поставе одређени типови нашег наоружања, на пример митраљеска гондола 12/7 и како да се поставе одређени бацачи невођених ракета од 80 метара".

Потпредседник "Ербаса" за Југоисточну Европу и Израел Сезар Сaнчез Лoпез каже да је њихов следећи корак да промовишу "Мому Станојловића" како би заинтересовали кориснике на тржишту.

"Ово није обичан уговор, јер је реч и о развоју технологије и о сарадњи која има политички значај, и важна је за одбрану земље", истиче Сезар Сaнчез Лoпез.

Милорадовић: Сарадња са "Ербасом" бенефит

Вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да је један од озбиљних бенефита за Србију у овом послу технолошка сарадња коју имамо са "Ербасом".

"Они су једна од две највеће компаније у авио-индустрији у свету и технологије којима располажу су на највишем нивоу, а то је веома велика ствар за одбрамбену индустрију Србије и генерално српске одбрамбене технологије, да се укључе у списак добављача и носилаца такве врсте технологије, да можемо да радимо и испоручујемо делове и компоненте и будемо део технолошке подршке тог система", рекао је он.

Милорадовић је додао да се "пакет" остварује интензивно, и док се производе хеликоптери, врше се одговарајуће припреме у Заводу "Мома Станојловић".

Рекао је да инвестиције које је Влада Србије издвојила прошле године, с циљем да се капацитети Завода подигну на одговарајући ниво, иду у том правцу.

"То је нешто што што ће бити велика ствар не само за 'Мому Станојловића' већ и за ваздухопловну индустрију Србије, јер ће технологије које се успостављају имати веома широку примену, а након сертификација, Завод ће бити овлашћени центар за ремонт хеликоптера 'газела', а то је прилично велика флота која лети широм света", оценио је Милорадовић.

Оно што је значајније од тога, напомиње, је да ће "Мома Станојловић" бити сертификован да производи делове за "Ербасов" програм, пре свега хеликоптерски.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 15:32)
Nikola [нерегистровани]

Idu Bolji dani

Idu bolji dani ne samo za Momu nego za celu naciju.

(четвртак, 08. мар 2018, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Idu bolji dani za "Momu Stanjlovica".