Почели бесплатни мамографски прегледи испред РТС-а

За жене запослене у РТС-у данас су почели бесплатни мамографски прегледи, од сутра прилику на преглед имаће све заинтересоване жене у Београду.

Проф. др Зорица Милошевић, председница Комисије за скрининг рака дојке Министарства здравља, наводи да ту пре свега мисли на жене од 50 до 69 година.

"Жене у том старосном добу требало би да раде мамографију на сваке две године, тако што их позива њихов дом здравља или се оне саме пријављују за преглед", рекла је Милошевићева.

Наводи да ће у мобилном мамографу испред РТС-а увек бити присутна два техничара и два радиолога, од којих је један из Дома здравља.

"Техничари су обучени да контактирају са женом, да је приме на преглед и ураде на одличном уређају квалитетан снимак. Биће присутна и два радиолога, што не постоји ни у једном другом месту", објашњава Милошевићева.

Додаје да је одазив жена на мамографски преглед у домовима здравља слабији него у осталим местима.

"Тако да смо ми решили да дођемо код жена, овде испред РТС-а, и да на неки начин у наредних 12 дана прикажемо женама како изгледа превентивни преглед", наводи Милошевићева.

Превентивним прегледима откривено више од 800 карцинома 

Прим. др Верица Јовановић са Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" наводи да је до сада током превентивних прегледа откривено више од 800 карцинома.

"Морам да истакнем да су они откривени код здравих жена и да је управо тај превентивни преглед допринео да се болест открије на време", рекла је Јовановићева.

Истиче да је јако важно да се жене које напуне 50 година јаве на превентивни преглед. 

"Министарство здравља је крајем 2012. године покренуло организовани програм скрининга који је базиран пре свега на преглед здравих жена. Јако је важно да жена и ако је здрава, а има преко 50 година дође на превентивни преглед", навела је Јовановићева.

Додаје да је мамографски преглед могуће обавити у 13 домова здравља на територији Београда, и у 35 домова здравља и болница широм Србије.

Благовременим откривањем и одговарајућим лечењем, могуће је спасити девет од десет оболелих жена.

Београђанке овај превентивни преглед претходно треба да закажу преко Канцеларије за скрининг, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" на телефон 011/ 2684 052 (од 8 до 14 часова). 

Снимања ће се обављати од 13 до 19 часова радним даном и од девет до 19 викендом, а све време ће ту бити присутан и тим стручњака. 

Националну кампању "Рак је излечив", води РТС уз подршку Министарства здравља.

број коментара 0 пошаљи коментар