Још једна особа преминула од последица малих богиња

Четрдесетогодишња особа преминула је због последица компликација изазваних малим богињама, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

"Клиника за инфективне и тропске болести у Београду пријавила је смртни исход код особе узраста 40 година из Београда. Болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току је дошло до развоја запаљења плућа", објашњавају у "Батуту".

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 5. мартом, на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистрована су укупно 3.123 случаја малих богиња, од којих је 1.581 лабораторијски потврђен у Институту "Торлак".

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година, а највећи број оболелих је у узрастним групама млађим од пет и старијим од 30 година.

Већина оболелих особа (95 процената) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од почетка марта 2018. године епидемија малих богиња пријављена је на територији града Врања (24 оболела).

Од почетка новембра 2017. године епидемије малих богиња пријављене су на територији града Београда (1.094 оболела), града Краљева (247 оболелих), града Ниша (699 оболелих) и општине Бујановац (46 оболелих), а од почетка децембра 2017. године и на територији града Смедеревска Паланка (два оболела) и општина Велика Плана (седам оболелих), Бојник (79 оболелих) и Бор (осам оболелих).

Од новембра прошле године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво