Држава помаже смештај најугроженијих у приватне домове за старе

Како би смањили листе чекања, ресорно Министарство ускоро објављује понуду за власнике лиценцираних приватних домова за стара лица, да уз субвенцију државе, приме најугроженије кориснике. Док су у државним домовима капацитети пуни, у приватнима увек има места више. На смештај у дом, тренутно чека нешто више од 900 особа. Јавни позив биће расписан за десетак дана.

Стицај животних околности, угрожено здравље и још лошија материјална ситуација, Мирку Јовановићу нису оставили много избора осим да прихвати одлазак у дом. Смештај му плаћа држава, јер је без примања.

"Моја рођена сестра ми је доста помагала, помаже и сад, и захвалан сам јој на томе. Међутим да ми толико помаже, да плаћам трошкове свакодневног живота једноставно нема", објашњава Јовановић.

Само у Геронтолошком центру Београд, држава плаћа смештај за више од триста корисника.

"У питању су нажалост особе са маргина друштва, долазе из својих станова где су их можда само комшије обилазиле. Најчешће су то особе са тежим здравственим стањима", наводи Ивана Трмчић, управница дома "Бежанијска Коса".

На дом о трошку државе имају право они који нису материјално и стамбено ситуирани, или су нарушеног здравља, немају породицу и сродника, а и ако их имају, они не могу о њима да се старају.

"Неко лице има одређене приходе или примања, али они нису довољни да покрију комплетан износ трошкова смештаја. Ту се најпре мора утврдити обавеза сродника који су у законској обавези издржавања. Ако износ који могу да издвоје није довољан, онда ће се укључити буџет", објашњава секретарка Центра за социјални рад у БеоградуСања Милатовић.

Исти услови за приватне домове

У буџету за ову годину за то су предвиђена 204 милиона динара. Држава нуди и власницима приватних домова, да под истим условима као и државни, уз субвенцију од око 33.000 динара по кориснику, збрину најугроженије.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милош Јанковић каже да се нада да ће се приватни пружаоци услуга одазвати на позив ресорног министарства и да ће наћи свој интерес како би се решила листа чекања. "Нужно је да постоји интерес и то је сасвим разумљиво с обзиром да се ради о приватном послу", додаје Јанковић.

Да ли им се исплати, кажу приватници, калкулисаће када буду знали све услове. Места има али су и цене у приватним домовима знатно више него у државним. У некима су и до 100.000 динара.

"Када изађе конкурс ми ћемо бити начисто колико људи од приватних пружаоца има реалне могућности да за тај новац неког смести – да покрију своје основне трошкове и остваре профит", истиче Радослав Миловановић из Удружења приватних домова за стара лица.

Веће интересовање приватника очекује се на југу и истоку земље због нижег стандарда и цена смештаја, кажу у Удружењу приватних домова. Не искључују ни Београд и Нови Сад, где има више слободних места, јер како кажу, празан кревет је најскупљи кревет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво